Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές γι’ αυτόν, εφόσον του δίνουν ένα άνετο προβάδισμα 18-20 μονάδων και κέρδισε τις εντυπώσεις στην τηλεοπτική μονομαχία με την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, την περασμένη Τετάρτη.
Κοινά χαρακτηριστικά
Ο κ. Μακρόν έχει κοινά επαγγελματικά και πολιτικά χαρακτηριστικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπορούμε να πούμε ότι ο δεύτερος είναι που έδειξε το δρόμο, εφόσον είναι οκτώ χρόνια μεγαλύτερος από τον κ. Μακρόν και προηγήθηκε στην επαγγελματική και πολιτική σταδιοδρομία.
Παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο κ. Μακρόν τις επιθέσεις της κ. Λεπέν στην τηλεοπτική μονομαχία και στη συνέχεια πέρασε τις απόψεις του στους τηλεθεατές, αναγνώρισα σε αυτόν βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά του κ. Μητσοτάκη, για τα οποία άλλωστε στήριξα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ν.Δ., αν και οι ειδικοί του χώρου εξηγούσαν ότι άλλος θα επικρατούσε στην αναμέτρηση.
Πρώτον, ο κ. Μακρόν είναι, όπως ο κ. Μητσοτάκης, δυναμικός υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σε μια εποχή κατά την οποία οι λαϊκιστές της Δεξιάς και της Αριστεράς προσπαθούν να αποδομήσουν την Ε.Ε. και οι δύο πολιτικοί άνδρες την υποστηρίζουν με εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο. Δεν διστάζουν μάλιστα να περάσουν στην αντεπίθεση και να ζητήσουν εξηγήσεις από πολιτικούς παράγοντες, όπως η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας κ. Λεπέν, οι οποίοι επενδύουν στη διάλυση της ευρωζώνης και της ίδιας της Ε.Ε.
Δεύτερον, ο κ. Μακρόν, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, γνωρίζουν καλά τα θέματα της εθνικής και της παγκόσμιας οικονομίας, εφόσον ανήκουν σε μία γενιά πολιτικών στελεχών με καλή πανεπιστημιακή παιδεία, σοβαρή επαγγελματική εμπειρία και ανοιχτό μυαλό.
Με τις παρεμβάσεις του, ο ανεξάρτητος φιλελεύθερος υποψήφιος μπόρεσε να εμφανίσει την κ. Λεπέν σαν μία πολιτικό που επενδύει στο φόβο, άλλοτε για τη συμμετοχή της Γαλλίας στην ευρωζώνη, άλλοτε για ζητήματα που έχουν σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, επειδή δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει συγκεκριμένες λύσεις.
Τρίτον, ο κ. Μακρόν, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, επενδύουν στην απόλυτη ειλικρίνεια και στην πλήρη εξήγηση αρκετά δύσκολων θεμάτων. Για παράδειγμα, ο κ. Μακρόν επέμεινε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μονομαχίας με την κ. Λεπέν ότι δεν είναι δυνατόν να μειωθεί το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης στη Γαλλία από τα 62 στα 60 χρόνια -θέση που υποστήριξε και ο προεδρικός υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν– χωρίς να προκληθεί σοβαρή ζημιά στον κρατικό προϋπολογισμό, στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα και στην εθνική οικονομία. Στη Γερμανία, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες έχουν συμφωνήσει τη σταδιακή αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και όσο πιο χαλαρή γίνεται η οικονομική διαχείριση στη Γαλλία τόσο περισσότερο μένει πίσω από τη Γερμανία, η οποία είναι η ισχυρότερη από οικονομική άποψη χώρα της ευρωζώνης. Ο κ. Μακρόν δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω στο συγκεκριμένο θέμα, παρά το γεγονός ότι είναι υψηλού πολιτικού ρίσκου, γι’ αυτό άλλωστε το πρόβαλε η κ. Λεπέν, όπως και ο κ. Μελανσόν.
Σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης που έγιναν αμέσως μετά την τηλεμαχία, 63% των ερωτηθέντων έκριναν τον κ. Μακρόν πιο πειστικό έναντι 37% που πείστηκαν από την κ. Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα στον κ. Μακρόν έναντι της κ. Λεπέν, της τάξης του 59% προς 41% και απ’ ό,τι φαίνεται η επίδοσή του στην τηλεοπτική μονομαχία ήταν καλύτερη και από το συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί σε όφελός του.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Εντυπωσιακή πορεία
Ο κ. Μακρόν, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορούνται από τους πολιτικούς τους αντιπάλους για την εξαιρετικά καλή πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση, όπως και για το επιτυχημένο επαγγελματικό πέρασμά τους από τον τραπεζικό κλάδο. Προσπαθούν να τους εμφανίσουν σαν τραπεζίτες αποκομμένους από την κοινωνική πραγματικότητα.
Ο κ. Μακρόν έδειξε με την επιχειρηματολογία του ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των Γάλλων πολιτών και πως είναι σε θέση να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Επέμεινε ότι οι υποσχέσεις της κ. Λεπέν δεν έχουν καμία αξία για την οικονομία και την κοινωνία της Γαλλίας εφόσον στηρίζονται σε χοντρά ψέματα. Υπογράμμισε ότι η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας και να βοηθηθούν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας, τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τη νέα γενιά και τον περιορισμό της φτώχειας στη Γαλλία.
Αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που τον ανέδειξε πρώτο με ποσοστό 24%, ο κ. Μακρόν επισκέφτηκε, στην πόλη από την οποία κατάγεται, ένα εργοστάσιο αμερικανικής πολυεθνικής, το οποίο πρόκειται να μετεγκατασταθεί, για λόγους οικονομίας, στην Πολωνία, με αποτέλεσμα να χαθούν 270 θέσεις εργασίας. Η κ. Λεπέν έκανε και αυτή αιφνιδιαστική, εκτός προγράμματος επίσκεψη στη μονάδα παραγωγής και ξεσήκωσε τους εργάτες κατά του κ. Μακρόν. Αυτός δεν δίστασε να πάει να τους μιλήσει και ύστερα από μια δύσκολη και έντονη ανταλλαγή απόψεων μπόρεσε να πείσει τους περισσότερους από αυτούς για την ορθότητα των απόψεών του και να τους προτείνει τρόπους για τη συνέχιση της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας στη Γαλλία. Ασκησε μάλιστα δημόσια κριτική στην ευρωφοβική, υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας, προειδοποιώντας ότι δεν θα ανεχθεί κοινωνικό dumping από κυβερνήσεις που αρνούνται να αναλάβουν βασικές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους, όπως είναι η συμβολή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Ανάλογα είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά του κ. Μητσοτάκη. Εχει πολύ καλές γνώσεις για τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας. Δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τα κοινωνικά προβλήματα μέσα από διαρκείς επαφές με ομάδες συμπολιτών μας που έχουν μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες. Εκφράζει με ωραίο τρόπο τις απόψεις του, όποιο και να είναι το ακροατήριο και δεν διστάζει να γίνει επιθετικός απέναντι σε εκείνους που επενδύουν στον προκλητικό λαϊκισμό.
Ευρωπαϊκή διάσταση
Η επικράτηση Μακρόν στις προεδρικές εκλογές αυτής της Κυριακής θα είναι καλό νέο για την Ε.Ε. και την Ελλάδα.
Ο κ. Μακρόν θα δώσει προτεραιότητα στη στενή συνεργασία με τη Γερμανία για να οργανωθεί η επανεκκίνηση της Ε.Ε. μετά το σοκ του Brexit.
Εκτιμάται ότι η επικράτησή του μπορεί να ενισχύσει τον Ματέο Ρέντσι και την Κεντροαριστερά στην Ιταλία, που κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων, πιεζόμενοι από το δεξιόστροφο λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά.
Ο κ. Μακρόν θα προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία -ορισμένες από αυτές με προεδρικά διατάγματα για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος- και είναι λογικό να στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, και στην Ελλάδα.
Τέλος, εκτιμάται ότι με τη δυναμική των προεδρικών εκλογών θα πάει πολύ καλά το Κίνημα «Προχωράμε», που δημιούργησε, στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο σε δύο γύρους. Επειδή αναμένεται μετά τις βουλευτικές εκλογές η διάσπαση των Ρεπουμπλικανών και των Σοσιαλιστών, θα βρει τις αναγκαίες δυνάμεις, ιδιαίτερα στην Κεντροδεξιά που είναι ισχυρότερη της Κεντροαριστεράς, για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης συνασπισμού που θα συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής