Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι αναποδιές που έχουν πέσει στην οικονομία τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν έχουν προηγούμενο. Από τον κορονοϊό μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να διαχειρισθεί απρόβλεπτες καταστάσεις και κυρίως να εφευρίσκει «πατέντες» που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στο πεδίο της αγοράς και των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει απέναντί της μία αξιωματική αντιπολίτευση που, ελλείψει πολιτικών, προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τις κρίσεις και να τις χρεώσει στον πρωθυπουργό. Θυμηθείτε τον κ. Τσίπρα να δηλώνει τον Ιούνιο του 2020 ότι η ύφεση στην οικονομία θα είναι «ύφεση Μητσοτάκη», λες και δεν έβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία βυθιζόταν λόγω του κορονοϊού. Ο ίδιος βέβαια δεν μίλησε ποτέ για ανάπτυξη Μητσοτάκη όταν το 2021 η Ελλάδα πέτυχε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη.
Παράλληλα, στο διάστημα της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς καταστροφολογούσε για το μέλλον της οικονομίας και θεωρούσε ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωνε η κυβέρνηση για τη στήριξη της κοινωνίας. Προέβλεπε επιδημία λουκέτων στην αγορά, πείνα στα νοικοκυριά και καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τελικώς, ο αριθμός των επιχειρήσεων αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας, οι καταθέσεις νοικοκυριών και εταιριών αυξήθηκαν κατά 38 δισεκατομμύρια ευρώ και οι μικρομεσαίοι στάθηκαν όρθιοι χάρη στις επιστρεπτέες προκαταβολές ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Ελλάδα στάθηκε συνεπής απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας διαθέτοντας ένα από τα πιο γενναιόδωρα πακέτα στην ευρωζώνη άνω των 43 δισεκατομμυρίων – μόνο για τις επιστρεπτέες των 8,2 δισ. ήδη έχει αποφασιστεί κούρεμα 5 δισεκατομμυρίων, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εισπραχθεί σε μικρές δόσεις έως το 2030.
Ολα αυτά έγιναν με σύνεση και κυρίως χωρίς τις φανφάρες του πρόσφατου παρελθόντος που κινητοποιούσαν κερδοσκόπους στις αγορές και ενεργοποιούσαν άσπονδους φίλους στην Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει πετύχει να βρει πεδίο συνεννόησης στις συνεδριάσεις του Eurogroup και να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εταίρων όχι μόνο στις θετικές αξιολογήσεις της οικονομίας, που πλέον δεν γίνονται ούτε μονόστηλα στον Τύπο, αλλά στις μειώσεις φόρων και στην παροχή ενισχύσεων στην κοινωνία.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης αντιστέκεται στις λογικές της πλειοδοσίας που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οριζόντια μέτρα εξ ορισμού δεν είναι δίκαια.
Μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον που μοιάζει με ναρκοπέδιο και ενώ κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ελλάδα διέθεσε 43 δισεκατομμύρια ευρώ για την οικονομία και ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει αποθεματικό 39,4 δισεκατομμυρίων – το περιβόητο «μαξιλάρι» μεγάλωσε χάρη στη διορατικότητα κατά τη διαχείριση του δημόσιου δανεισμού. Η χώρα μας αντιμετωπίζει τα ζητήματα της ακρίβειας χωρίς κραυγές και υπερβολές -ήδη έχει διαθέσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτώντας την ενέργεια- ανακοινώνοντας ενισχύσεις σταδιακά και όχι με «άγαρμπες κινήσεις» που μπορεί να πυροδοτήσουν κερδοσκοπικούς μηχανισμούς στις αγορές χρήματος.
Στην οικονομία δεν έχει σημασία μόνο το τι κάνεις, αλλά και πώς το πετυχαίνεις. Η Ελλάδα έχει δώσει το μεγαλύτερο πακέτο ενισχύσεων αναλογικά με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. χωρίς να «ανοίξει μύτη» στις Βρυξέλλες ή στις αγορές. Και ας φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα μέτρα είναι «ψίχουλα», τα ίδια έλεγε και για την πανδημία. Με ψυχραιμία αντιμετωπίζονται οι δύσκολες καταστάσεις και όχι με τζογαρίσματα όπως το 2015.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr