Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Παράλογο; Οταν στην αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα είναι παράλογα και όλα ξεχειλίζουν από υποκρισία. Ας θυμηθούμε λοιπόν τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο: Οτι η 5νθήμερη εργασία με 8ωρο μπορεί να αντιστοιχηθεί με 4ήμερη εργασία με 10ωρο. Δηλαδή, 40 ώρες την εβδομάδα και στα δύο μοντέλα, χωρίς μείωση αποδοχών, και με δικαίωμα υπερωριών.
Το 4ήμερο θα γίνεται κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να εξισορροπήσει την επαγγελματική με την προσωπική ζωή του. Επιπλέον, η ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καταγράφει τις ώρες εργασίας με ακρίβεια δευτερολέπτου, ώστε να μην μπορεί να κάνει παρασπονδίες ούτε ο εργοδότης ούτε ο εργαζόμενος.
Ας δούμε τώρα τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο των Βρυξελλών: Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται με ευέλικτο ωράριο κατόπιν αιτήματός τους. Θα μπορούν να εργάζονται 4 ημέρες την εβδομάδα χωρίς απώλεια μισθού και θα εργάζονται περισσότερες ώρες καθημερινά για μια περίοδο έξι μηνών. Μετά από το πέρας των έξι μηνών, θα μπορούσαν να επιλέξουν να συνεχίσουν τη ρύθμιση ή να επιστρέψουν σε μια πενθήμερη εβδομάδα χωρίς αρνητικές συνέπειες. Και στις δύο περιπτώσεις, η βασική φιλοσοφία είναι ότι διατηρείται το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας (40 στην Ελλάδα, 38 στο Βέλγιο), με τις παραπάνω ώρες εργασίας στο 4ήμερο να αντισταθμίζονται από μία ημέρα ΕΠΙΠΛΕΟΝ άδειας. Οπότε είναι πραγματικά ανεξήγητο το τουιτάρισμα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη: «Αυτά που στην Ελλάδα του Μητσοτάκη ακούγονται όνειρα θερινής νυκτός, στην Ευρώπη γίνονται πραγματικότητα». Ανεξήγητο, διότι στην Ελλάδα του Μητσοτάκη είναι ήδη πραγματικότητα αυτό που τώρα ονειρεύονται στις Βρυξέλλες».
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Δίκαιη λοιπόν η αγανάκτηση του Κωστή Χατζηδάκη: «Αν τους αρέσουν οι ρυθμίσεις του Βελγίου, γιατί δεν τους άρεσαν οι ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις του τρισκατάρατου “νόμου Χατζηδάκη” τον περασμένο Ιούνιο; Και δεν είναι μόνο οι αντιφάσεις, τα ψέματα, η πολιτική υποκρισία. Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, αλλά και εγώ προσωπικά δεχθήκαμε τόνους λάσπης για τον συγκεκριμένο νόμο. Με αναίσχυντες διαστρεβλώσεις επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ότι με τα μέτρα για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής δήθεν καταργείται το 8ωρο».
Ευτυχώς για το Βέλγιο που δεν έχουν αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr