Καταρχάς στην υπόθεση, που αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος», δεν χωρούν αστεϊσμοί, και ιδίως από τον κ. Παππά, ο οποίος θέλησε να δώσει έναν τόνο «παραγραφής» στο θέμα, δηλώνοντας ότι «μόλις επέστρεψε από το 2013».
Μπορεί ο ίδιος να θέλει να ξεχάσει τι έκανε τον Αύγουστο του 2013 αλλά οι πολίτες τώρα τα πληροφορούνται από την εφημερίδα μας. Και όπως μαθαίνουμε, δεν είναι οι μόνοι αλλά και πολλοί σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζουν να ανακαλύπτουν πολλά. Συμπέρανε μάλιστα ο υπουργός ότι «δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό», προσθέτοντας ότι «τότε δεν ήταν ούτε βουλευτής ούτε βέβαια υπουργός».
Πράγματι δεν ήταν βουλευτής, όμως ο κ. Παππάς ασκούσε τα καθήκοντα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή κατείχε ανώτατη κομματική θέση και με αυτήν ταξίδεψε στο Καράκας και στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής.
Ο ίδιος στο παρελθόν είχε υποστηρίξει ότι πήγε στη Βενεζουέλα ως μέλος κομματικής αποστολής. Τώρα «αποκηρύσσει» την πολιτική του ιδιότητα. Ελπίζουμε ότι δεν επιφυλάσσει για τον εαυτό του άλλο ρόλο. Ομως, από πότε ο κ. Παππάς ενδιαφέρεται για τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Βενεζουέλας και για ποιο λόγο είχε πριβέ πτήση με τον Κύπριο δικηγόρο και τον Χαλίλ, τον οποίο ψάχνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για σειρά σοβαρών υποθέσεων;
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε εάν ο Χαλίντ είχε ενταχθεί στην οικονομική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων και με ποια ντιλ…
Σε αυτά τα ερωτήματα δεν χωρούν αστεία, ενώ ιδιαίτερη αξία έχει η αυθόρμητη δήλωση του κ. Παππά ότι «τα δημοσιεύματα εντάσσονται στη φαντασίωση ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτεί την ευρωπαϊκή Αριστερά, όπως έχει κατηγορηθεί και το Podemos το 2013».
Πώς το σκέφτηκε αυτό ο υπουργός; Και γιατί χαρακτηρίζει φαντασιώσεις τις υπαρκτές δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τη χρηματοδότηση των Podemos από το καθεστώς Μαδούρο;
Η υπόθεση έχει ακόμη πολλά επεισόδια και σε αυτή δεν χωρούν ούτε συμψηφισμοί ούτε αστειάκια.
Γενικό προκλητήριο στη Ν.Δ. για τη Βενεζουέλα
Ηταν πράγματι εντυπωσιακή η κίνηση σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τις συνταρακτικές αποκαλύψεις του «Ελεύθερου Τύπου» για το ταξίδι Παππά-Αρτεμίου με το λίαρ τζετ του αμφιλεγόμενου Λιβανέζου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ. Οι τρεις πρώτες υπογραφές στη λίστα των 76 βουλευτών της Ν.Δ. έχουν ξεχωριστή σημασία. Πρώτος υπέγραψε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολούθησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Η σημειολογία είναι σημαντική και αποτυπώνει τη σοβαρότητα του θέματος αλλά και την ενιαία γραμμή της Νέας Δημοκρατίας σε ένα ζήτημα που έχει άμεση σχέση με το στενό κύκλο του πρωθυπουργού.
Σε Βέρτιγκο το Μαξίμου
Αυτά που μας μεταφέρουν από το Μαξίμου παραπέμπουν σε βέρτιγκο. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι θέλει να κάνει. Εχει μπροστά του τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες είναι πρωτοφανής η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ πριν καν λάβει τα νέα επώδυνα μέτρα. Υπάρχουν πλέον δύο ομάδες στο Μαξίμου. Η πρώτη, των «σοφών», που καλούν τον πρωθυπουργό να αποφασίσει τα μέτρα εδώ και τώρα ώστε να αναπνεύσει η οικονομία και η άλλη, των «δυναμικών» και «νεόκοπων», που καλούν τον κ. Τσίπρα να περιμένει τις εκλογές της Γερμανίας ελπίζοντας σε νίκη του Σουλτς. Και όλα αυτά ενώ η πραγματική οικονομία βρίσκεται στο σημείο μηδέν…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου