«Ήταν ένα στοιχείο το οποίο το υποστήριξε αρχικά σχεδόν μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πορεία βρέθηκε και ο Πολωνός ομόλογός του και τελικά μια ελληνική θέση έγινε και κοινοτική και ευρωπαϊκή απόφαση. Και αυτό νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία» προσέθεσε ο κ. Αμυράς.
«Κατ’ αρχάς, όλοι οι ένστολοι από την 1η Απριλίου θα λάβουν, όπως και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι την αύξηση των 30 ευρώ ώστε να υπάρχει εξομοίωση του βασικού μισθού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είχαν λάβει τα σώματα ασφαλείας το επίδομα νυχτερινής εργασίας την 1η Ιανουαρίου από τον προϋπολογισμό και επιπλέον από την 1η Ιουνίου όλοι οι ένστολοι και οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας θα λάβουν το επίδομα επικινδυνότητας, που ήταν ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών, είναι άλλα 100 ευρώ. Όπως έχει αναλυθεί και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όλα θα πρέπει να γίνουν με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια και με ορόσημο τη ΔΕΘ. Και εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει να περιμένουμε καλύτερα μέχρι τη ΔΕΘ, όταν θα υπάρχει συνολικά η δημοσιονομική εικόνα και η βασική βούληση της κυβέρνησης είναι να εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια προς όλες τις κατευθύνσεις και αυτό νομίζω ότι θα γίνει περισσότερο αντιληπτό όταν θα πλησιάζουμε προς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επομένως, θα έλεγα να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Θα έλεγα μάλιστα, επειδή αντιλαμβάνομαι και τον θόρυβο των τελευταίων ημερών, ότι πριν από λίγα χρόνια το πρώτο θέμα το οποίο συζητούσαν όλοι και οι βουλευτές και στα δημοσιογραφικά πάνελ στις συνεντεύξεις, ήταν τι θα γίνει για παράδειγμα με την ανεργία, όταν η ανεργία ήταν ριζωμένη σε κάθε οικογένεια και σε κάθε σπίτι. Τώρα η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των 17 ετών. Γι’ αυτό θα έλεγα να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα».
Σε σχέση με την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις χρόνων, που εξανεμίζουν τις αυξήσεις στον κατώτατο και τον μέσο μισθό, ο κ. Αμυράς ανέφερε πως γι’ αυτό ακριβώς η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει με την αύξηση του κατώτατου, αλλά θεωρεί ότι είναι ένα βήμα προς τα μπρος και μια ανάσα, ιδίως σε όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά.
«Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ακρίβεια και συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση. Για παράδειγμα, τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνουμε αυτή τη μάχη. Χθες ανακοινώθηκαν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι μειωμένα περίπου για τον Απρίλιο κατά 25%, ίσως και παραπάνω σε κάποιες εταιρείες. Επομένως γίνεται συνεχώς προσπάθεια. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και γι’ αυτό ούτε θριαμβολογούμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Όμως έχουν γίνει σημαντικά βήματα. 35% αύξηση από το 2019 στον κατώτατο μισθό, σχεδόν παραπλήσια επίπεδο, γύρω στο 30% ο μέσος μισθός. Η βασική πολιτική της της κυβέρνησης και η βασική οικονομική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων να αμείβεται με μεγαλύτερο χρήματα από τον βασικό μισθό. Και αυτό επιτυγχάνεται. Ήδη, για παράδειγμα, στο κατώφλι των χιλίων ευρώ, μέχρι πριν από λίγα χρόνια η πλειοψηφία των εργαζόμενων έπαιρνε μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ. Το 2019, για παράδειγμα, σχεδόν δύο στους τρεις εργαζομένους, το 65% είχε αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ. Είναι περίπου 20 μονάδες καλύτερα. Δηλαδή προσπαθούμε να αυξάνουμε όχι μόνο τον βασικό μισθό, αλλά να δημιουργούμε τις συνθήκες μέσα από επενδύσεις, μέσα από μειώσεις φόρων για να αυξάνει και ο μέσος μισθός» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πάντοτε, το οικονομικό επιτελείο είναι τελικά αυτό που έχει την πλήρη εικόνα της οικονομίας υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και έτσι πάντα ασκείται η διακυβέρνηση. Αυτό νομίζω είναι το σημαντικό και θα έλεγα ότι, καλό είναι να περιμένουμε την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όταν θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική πορεία και την πορεία του τουρισμού και την πορεία της ανάπτυξης, αλλά και αστάθμητους παράγοντες που βλέπουμε πάντοτε να υπάρχουν. Επομένως, θα έλεγα ότι καλό είναι να ακούμε το οικονομικό επιτελείο που έχει ουσιαστικά την πλήρη ευθύνη υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, για το πώς θα περάσουν όλοι αυτά τα θετικά δημοσιονομικά μεγέθη στους πολίτες, θα κάνει πάντα το καλύτερο, εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο» συμπλήρωσε ο κ. Αμυράς.
Σε ό,τι αφορά στην τραγωδία των Τεμπών και τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει και ανατρέπουν βεβαιότητες χωρίς ωστόσο να φαίνονται ικανά να ξεριζώσουν το αίσθημα της συγκάλυψης που έχει διαχυθεί στην κοινή γνώμη, ο κ. Αμυράς ανέφερε τα παρακάτω:
«Εγώ θα επισημάνω ότι και με βάση τα νέα στοιχεία, τα οποία δεν μπορώ να τα κρίνω γιατί δεν είναι ούτε ο ρόλος μου, ούτε έχω γνώση πέραν των όσων βλέπω να υπάρχουν στη δημοσιότητα. Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία. Για παράδειγμα, η ταυτοποίηση των βίντεο που δείχνουν ότι ήταν η εμπορική αμαξοστοιχία. Είδαμε στη δημοσιότητα μια πραγματογνωμοσύνη οικογενειών των συγγενών των θυμάτων, όπου έδειχνε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε κάτι στην εμπορική αμαξοστοιχία. Θα σας έλεγα ότι σε αυτά τα νέα στοιχεία δεν είδαμε κάτι, κάποια ανακοίνωση ή κάποια δήλωση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία στο προηγούμενο διάστημα έβγαζε πέντε και έξι ανακοινώσεις σε καθημερινή βάση. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να δουλέψουμε για τον σιδηρόδρομο. Ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών και Υποδομών για να βελτιωθούν οι συνθήκες και ταυτόχρονα να αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, γιατί μέχρι τώρα τα κόμματα πολλές φορές λειτουργούσαν ως εισαγγελείς ή ως δικαστές, βγάζοντας ετυμηγορίες και καταδίκες. Αυτό το κλίμα θα πρέπει να αλλάξει μέσα από την απονομή της δικαιοσύνης, από την ίδια τη Δικαιοσύνη».
Αναφορικά με τη ρύθμιση, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι θα φέρει διάταξη στη Βουλή, με την οποία δεν θα επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και στους μοναχικούς άνδρες, ερωτηθείς ο κ. Αμυράς γιατί φέρνει αυτή τη διάταξη ο κ. Φλωρίδης, εφόσον το είχε ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή ένα χρόνο πριν, εξήγησε ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπήρχαν αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων.
«Επομένως, για να ξεκαθαρίσει πλήρως αυτό το ζήτημα, γι’ αυτό έφερε την συγκεκριμένη διάταξη ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ώστε να μην υπάρχει καμία παρερμηνεία και γι’ αυτό τελικά υπήρξε και αυτή η διάταξη στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτή είναι και η απάντηση και του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά είναι και μια κοινή λογική. Όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι αντιφατικές, πρέπει με κάποιο τρόπο να λύνεται το πρόβλημα» είπε ο κ. Αμυράς.