Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
«Θέλουμε να δείξουμε ότι το Ιράν χτίζει γέφυρες, όχι τείχη», δήλωσαν οι διοργανωτές του πρώτου ιρανικού Μαραθωνίου στο Al Jazeera, υποστηρίζοντας ότι έχουν μέχρι στιγμής 1.120 αιτήσεις συμμετοχής από 50 και πλέον χώρες – μεταξύ αυτών ΗΠΑ και Βρετανία. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τα κλασικά που γνωρίζουμε στην Αθήνα. Ημι-μαραθώνιο, κούρσα 10 χιλιομέτρων και αγώνα 1 χιλιομέτρου για τη χαρά των παιδιών.
«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Τεχεράνη, γι’ αυτό οι Αρχές θα προσπαθήσουν να κυλήσουν όλα ομαλά και χωρίς προβλήματα», διαβεβαίωσαν οι διοργανωτές. Η αλήθεια είναι ότι λόγω του θεοκρατικού καθεστώτος οι Ιρανοί δεν έχουν παράδοση στο στίβο και τους υπαίθριους δρόμους αντοχής.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Εκατοντάδες άτομα, ωστόσο, θα χαρούν για πρώτη φορά το τρέξιμο στους δρόμους της Τεχεράνης των 16 εκατομμυρίων, που χάνει εκατοντάδες κατοίκους κάθε χρόνο εξαιτίας της βαριάς ατμοσφαιρικής ρύπανσης (άλλος ένας λόγος ευαισθητοποίησης του κοινού).
«Εξηγήσαμε στους ξένους δρομείς ότι το Ιράν είναι απόλυτα ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει καμία εχθρότητα απέναντι στους ξένους τουρίστες και αθλητές», διαβεβαίωσε ο Ολλανδός ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου, Σεμπάστιαν Στράτεν, λάτρης της ελληνικής κλασικής διαδρομής και «πολιτογραφημένος» Ιρανός, λόγω της συζύγου.
Οι διοργανωτές ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει πρόβλημα συμμετοχής γυναικών στο Μαραθώνιο της Τεχεράνης, «αρκεί να σεβαστούν τον ντόπιο ενδυματολογικό κώδικα». Να σημειωθεί ότι ο πρώτος διεθνής Μαραθώνιος επί ιρανικού εδάφους έγινε πέρυσι στο Σιράζ, κοντά στην αρχαία Περσέπολη, αλλά ήταν μόνο για άνδρες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου