Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΑΠΟ την άλλη, όμως, όταν χτυπάει τη χώρα μας χιονιάς, τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Εδώ, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, σε βόρειες χώρες της Ευρώπης όταν χιονίζει πολύ κλείνουν αεροδρόμια, εθνικές οδοί, μένουν χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά. Κι όμως δεν γκρινιάζει κανείς. Τι να πουν και οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, που ζουν αυτό που ζούμε εδώ στην Αθήνα για αρκετές εβδομάδες κάθε χειμώνα.
ΕΔΩ και πέντε-έξι μέρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεπε ότι θα πέσει πολύ χιόνι. Οι κλασικοί «αρνητές» της πραγματικότητας στα social media γελούσαν.
ΒΓΗΚΑΝ οι περισσότερες περιφέρειες και έκλεισαν τα σχολεία. Κορόιδευαν αρκετοί. Την Κυριακή το βράδυ έλεγαν πώς είναι δυνατόν να κλείνουν τα σχολεία χωρίς να έχει πέσει μια στάλα χιόνι. Τελικά, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας αποδείχθηκε πως καλώς έκλεισαν τα σχολεία στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα είχε γίνει αν ήταν ανοικτά τα σχολεία;
ΗΡΘΕ άλλη γκρίνια βέβαια. Γκρίνιαζαν γονείς: «Μα, είναι δυνατόν να κάνουν τηλεκπαίδευση, αντί να παίζουν χιονοπόλεμο;». Βέβαια, αν δεν υπήρχε τηλεκπαίδευση θα γκρίνιαζαν, γιατί τα παιδιά θα έπαιζαν όλη τη μέρα και θα βαριόντουσαν στα σπίτια, αντί για να κάνουν μάθημα. Ηρθαν και κάποιοι συνδικαλιστάδες μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και την έπεσαν στο υπουργείο Παιδείας, «δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τηλεκπαίδευση από τα σπίτια μας». Προφανώς, αυτοί που κραυγάζουν εκτός από τηλεκπαίδευση δεν κάνουν ούτε… εκπαίδευση κι όταν βρίσκονται στη σχολική τάξη. Αν ήξεραν ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους όταν δεν εφαρμόζουν τις εντολές της υπηρεσίας τους, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τελικά, η τηλεκπαίδευση λειτούργησε υποδειγματικά και αυτό θα έπρεπε να το αναγνωρίσουν όλοι.
ΑΠΟ την Κυριακή το απόγευμα η Πολιτική Προστασία λέει «μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις, αν πρέπει να πάτε κάπου να έχετε αλυσίδες για το αυτοκίνητο». Εστειλε και το «112» μήνυμα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
ΚΑΙ τι με αυτό; Το κράτος δεν πήρε το μήνυμα. Η Αττική Οδός και άλλοι οδικοί άξονες έκλεισαν. Ούτε κάποιοι πολίτες πήραν το μήνυμα! Είδαν ήλιο χθες το πρωί και βγήκαν στους δρόμους. Μετά από δυο ώρες το είχε στρώσει στη μισή Αττική και κόλλησαν στο μποτιλιάρισμα. Γκρίνιαζαν, ενώ ελάχιστοι είχαν αλυσίδες μαζί τους.
ΥΠΑΡΧΕΙ, βέβαια, και η κλασική γκρίνια του χιονιά. Κάτοικος αποκλεισμένος στο σπίτι του φωνάζει γιατί δεν πήγαν εκχιονιστικά και στα στενά δρομάκια της γειτονιάς τους. Δεν έχουν δει ποτέ τους πολίτες στο εξωτερικό να φτυαρίζουν το χιόνι στην είσοδο των σπιτιών τους;
ΕΝΤΑΞΕΙ, το ελληνικό κράτος δεν αποτελεί και παγκόσμιο πρότυπο. Εχει δομικά προβλήματα και ταλαιπωρεί τους πολίτες ποικιλοτρόπως. Μην τρελαινόμαστε, όμως, ένας χιονιάς είναι, θα περάσει.
ΤΟ κράτος πρέπει να μάθει από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει. Και οι πολίτες ας σταματήσουμε να γκρινιάζουμε για τα… πάντα όλα!
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr