Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ομως, κι αυτό το τελευταίο κατάλοιπο βρετανικής κυριαρχίας γκρεμίστηκε την Τετάρτη, όταν η Βουλή και η Γερουσία των Μπαρμπάντος εξέλεξαν σε κοινή συνεδρίαση τον πρώτο πρόεδρο της νεότευκτης δημοκρατίας. Πρόκειται μάλιστα για γυναίκα, την 72χρονη πρώην δικαστικό και γενική κυβερνήτρια του νησιού από το 2018, Σάντρα Μέισον. Υπήρξε, επίσης, η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο των Μπαρμπάντος, και μαζί με την Εργατική πρωθυπουργό Μία Μότλεϊ -επίσης προερχόμενη από το δικαστικό σώμα- συγκροτούν ένα δίδυμο-πρότυπο για τις νησιωτικές πρώην αποικίες της Καραϊβικής.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Atlantic Council, Ουαζίμ Μόουλα, ο απογαλακτισμός των Μπαρμπάντος από το Λονδίνο δεν είναι απλώς συμβολικός. Η μικρή αναπτυσσόμενη χώρα θα αποκτήσει ανεξάρτητη φωνή στη διεθνή σκηνή και το κύρος της θα ενισχυθεί, μαζί με την εθνική υπερηφάνεια των κατοίκων της. Για λόγους ισορροπιών, η πρωθυπουργός Μότλεϊ ισχυρίστηκε πως η αποκοπή των Μπαρμπάντος από το βρετανικό Στέμμα δεν συνιστά καταδίκη του αποικιακού τους παρελθόντος ούτε άρνηση της ιστορίας τους. Ομως, το ότι η πρόεδρος Μέισον θα ορκιστεί στις 30 Νοεμβρίου, στην 55η επέτειο της ανεξαρτησίας, έχει τη σημασία του.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Προφανώς, όλα αυτά δεν αρέσουν στους Brexiters, που ονειρεύονται αναβίωση των αυτοκρατορικών μεγαλείων. Ούτε και στους μοναρχικούς, που βλέπουν τις παλιές αποικίες του Στέμματος να μεταλλάσσονται σε Δημοκρατίες, δίνοντας ιδέες στη Μητρόπολη.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr