Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Οταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2005 έκλεισε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC μετά από 66 χρόνια λειτουργίας, χάθηκε μαζί της και ένα κομμάτι της δημοσιογραφικής πολυφωνίας. Τώρα ένα άλλο ορόσημο φοβίζει την ελληνική και κυπριακή δημοσιογραφική οικογένεια: Το σοβαρό ενδεχόμενο να κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου 2021 η Ελληνική Υπηρεσία του Euronews.
Οπως τονίζει η ΕΣΗΕΑ, που έχει αναλάβει δράση σε συντονισμό με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις στην Κύπρο και τη Γαλλία (έδρα του ειδησεογραφικού οργανισμού) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), στο επιχειρηματικό σχέδιο που προτάθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προσεχή χρόνια δεν περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της Ελληνικής Υπηρεσίας.
«Αν αυτό συμβεί η Ελληνική Υπηρεσία θα είναι η μόνη που θα κλείσει, αν και το Euronews εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημειώνουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις που καταθέτουν σχετικό ψήφισμα στην ετήσια συνέλευση της ΕΟΔ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Κροατία.
Φυσικά καμία αιτιολόγηση δεν ακούγεται αρκετά πειστική. Ούτε ότι οι ειδήσεις από Ελλάδα και Κύπρο δεν ενδιαφέρουν το ευρωπαϊκό κοινό ούτε ότι η ελληνική γλώσσα κατατάσσεται στις λιγότερο διεισδυτικές. Αν ήταν έτσι, τότε θα πρέπει να χρηματοδοτούνται μόνο τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά. Αυτό όμως θα είναι η αρχή της ακύρωσης μιας από τις βασικότερες αξίες και αρχές της Ε.Ε., ότι όλες οι επίσημες γλώσσες των κρατών-μελών είναι ισότιμες.
Μένει ώσπου να φύγει…
Για το θέμα έχουν κινητοποιηθεί ήδη οι Ελληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές καταθέτοντας ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η ΕΣΗΕΑ έχει απευθύνει επιστολές μεταξύ άλλων στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στον Ελληνα αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, καλώντας την Ε.Ε. να ζητήσει από τη διοίκηση του ειδησεογραφικού οργανισμού να αναθεωρήσει την απόφασή της.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση προκειμένου να είναι συνεπής με την πολιτική που έχει χαράξει».
Σήμερα, η Ε.Ε. έχει 27 κράτη-μέλη και 24 επίσημες γλώσσες, οι οποίες δημιουργούν 552 δυνατούς συνδυασμούς, αφού κάθε γλώσσα μπορεί να μεταφραστεί σε 23 άλλες. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό υπερόπλο που ενώνει περίπου 500 εκατομμύρια πολίτες της ευρωπαϊκής κοινότητας μεταξύ τους, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο.
Αν αρχίσει ο περιφερειακός αφοπλισμός μιας τέτοιας δύναμης για οικονομικούς ή δημογραφικούς λόγους, τότε η Ελληνική Υπηρεσία δεν θα είναι η μόνη που θα κλείσει, θα είναι η πρώτη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr