Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΟΙ εμβολιασμοί στην πραγματικότητα κινούνται με μηδενικούς ρυθμούς. Τίποτα δεν φαίνεται πως μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Εχει εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού. Και πλέον δύσκολα θα ανέβει κι άλλο αυτό το ποσοστό. Τον Σεπτέμβριο οι απώλειες ήταν μεγάλες. 1.080 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Και ο μέσος όρος των 30 θανάτων την ημέρα συνεχίζεται και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, ενώ οι διασωληνωμένοι παραμένουν σταθερά πάνω από τους 300. Οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτες.
ΚΑΙ ακόμα, βέβαια, δεν έχουμε μπει στο χειμώνα. Ακόμα δεν έχει πέσει η θερμοκρασία. Ακόμα δεν έχουμε μπει σε κλειστούς χώρους, είτε πρόκειται για την εστίαση και την ψυχαγωγία είτε πρόκειται για συγκεντρώσεις σε σπίτια.
ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί το επόμενο κύμα της πανδημίας, το οποίο είναι όμως σχεδόν βέβαιο πως θα κάνει την εμφάνισή του στο προσεχές διάστημα.
ΕΙΝΑΙ πια δεδομένο ότι δεν συζητάει κανείς για οποιουδήποτε είδους lockdown. Αρκούν, όμως, τα υφιστάμενα μέτρα; Μια νέα χαλάρωση πού μπορεί να οδηγήσει;
ΤΑ ερωτήματα είναι πολλά. Αξίζει το ρίσκο η πραγματοποίηση παρελάσεων; Αξίζει το ρίσκο ο κανονικός εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη; Μπορούν να χαλαρώσουν κι άλλο τα μέτρα για τους εμβολιασμένους στην εστίαση και στη διασκέδαση;
ΓΙΑΤΙ το θέμα δεν είναι να ικανοποιηθούν πρόσκαιρα διάφορες κοινωνικές ομάδες και μετά να τρέχουμε και να μη φτάνουμε.
Η καθημερινότητα δείχνει πως πλέον ελάχιστα τηρούνται ακόμα και τα ισχύοντα μέτρα. Κανείς δεν ελέγχει κανέναν. Μη μου πείτε ότι γίνεται έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού στα γεμάτα γήπεδα ποδοσφαίρου; Ή ακόμα και στους κλειστούς χώρους εστιατορίων και μπαρ; Ανοιξαν τα πανεπιστήμια και οι πρώτες εικόνες με τους φοιτητές να συνωστίζονται στα αμφιθέατρα δημιουργούν ανησυχία.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΑΚΟΜΑ, όμως, και σε χώρους που πραγματοποιείται έλεγχος τι συμβαίνει συνήθως; Δείχνει ο πολίτης στο κινητό του το πιστοποιητικό Covid χωρίς να ελεγχθεί η ταυτότητά του. Αρα, κανείς δεν πιστοποιεί ότι το έγγραφο ανήκει πραγματικά στον ίδιο.
ΜΑΚΑΡΙ τα πράγματα να πάνε καλά. Κανείς δεν θέλει να υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας. Ποιος μπορεί να το εγγυηθεί όμως; Η επιστημονική κοινότητα δείχνει διχασμένη. Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι. Αν δοθεί σήμα προς τους πολίτες για περαιτέρω χαλάρωση, τότε φαντάζει αρκετά πιθανό να αυξηθούν οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε ένα σφοδρό πέμπτο κύμα του κορονοϊού, το οποίο σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση της γρίπης να φέρει και πάλι το Σύστημα Υγείας εκτός ορίων αντοχής.
ΙΣΩΣ είναι καλύτερα να πάμε με πιο αργά βήματα. Μέχρι να είμαστε σίγουροι πως δεν θα ρισκάρουμε. Γιατί, ύστερα από δεκαοκτώ μήνες μάχης με την πανδημία, δεν υπάρχουν οι ανάλογες αντοχές. Ούτε το υγειονομικό προσωπικό αντέχει ούτε οι πολίτες.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr