Η εκλογή του 69χρονου θεωρείται έκπληξη, καθώς ήταν ένα από τα «αουτσάιντερ» της διαδικασίας αλλά το σίγουρο είναι ότι θεωρείται συνεχιστής του έργου του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο 267ος ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξελέγη κατά την τέταρτη ψηφοφορία της δεύτερης ημέρας του Κονκλαβίου ανακοίνωσε από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ο ανώτερος καρδινάλιος, πρωτοδιάκονος Ντομινίκ Μαμπέρτι, αναφωνώντας «Habemus Papam». Πρόκειται για τον Robert Francis Prevost.
Πάπας Λέων 14ος: «Ειρήνη σε όλους, το κακό δεν πρέπει να συνεχίσει»
«Ειρήνη υμίν» ήταν το πρώτο μήνυμα του Πάπα Λέων 14ου. «Ειρήνη σε όλους, αδελφοί και αδελφές. Αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του Αναστάντος Κυρίου και αυτός ο χαιρετισμός ας φτάσει στις οικογένειές σας, σε όλη τη γη. Η ειρήνη ας είναι μαζί σας. Αυτή είναι η ειρήνη του Αναστάντος Κυρίου, μια ειρήνη ταπεινή και επίμονη, προέρχεται από τον Θεό που μας αγαπά όλους, απεριόριστα», ήταν τα πρώτα λόγια του Αμερικανού καρδινάλιου Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
«Θυμόμαστε ακόμη την αδύναμη φωνή του πάπα Φραγκίσκου που ευλόγησε τη Ρώμη, όλον τον κόσμο, το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω εκείνη την ευλογία. Ο Θεός σας αγαπά όλους. Το κακό δεν θα υπερισχύσει. Χωρίς φόβο, ενωμένοι, χέρι-χέρι, προχωρούμε. Είμαστε μαθητές του Κυρίου, ο κόσμος χρειάζεται το φως του. Είναι η γέφυρα για να φτάσει σε μας ο Θεός και η αγάπη του. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε γέφυρες με διαλόγους, με συναντήσεις, ενωμένοι όλοι ως ένας μόνο λαός. Πάντα με ειρήνη. Πάπα Φραγκίσκε, σε ευχαριστούμε. Ευχαριστώ όλους τους καρδινάλιους που με επέλεξαν για να περπατήσουμε μαζί αναζητώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και να εργαστούμε, ως γυναίκες και άνδρες του Ιησού και να διακηρύξουμε το Ευαγγέλιο με όραμα.
Είμαι παιδί του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος είπε «μαζί σας είμαι χριστιανός και για σας επίσκοπος». Μπορούμε να πορευτούμε όλοι μαζί προς την πατρίδα για την οποία μας προετοίμασε ο Θεός. Ένας ιδιαίτερος χαιρετισμός στην Εκκλησία της Ρώμης: Πρέπει να είμαστε μια ιεραποστολική εκκλησία που οικοδομεί διάλογο και γέφυρες, σαν αυτή την πλατεία, με ανοιχτές αγκάλες, διάλογο και αγάπη. Σε όλους εσάς, αδελφούς και αδελφές, λέω ότι θέλω να είμαστε συνοδική Εκκλησία η οποία αναζητά πάντα την ειρήνη και θα είναι στο πλευρό όσων υποφέρουν.
Η Παρθένος είναι πάντα στο πλευρό μας. Σας ζητώ να προσευχηθούμε μαζί για τη νέα αυτή αποστολή μου, για την ειρήνη στον κόσμο. Και ζητάμε να μας ευλογήσει η Παρθένος», κατέληξε ο νέος ποντίφικας.
Ο Λέων 14ος είπε επίσης ότι δίνει άφεση αμαρτιών, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του όταν ανέλαβαν το αξίωμα τους. Την πρώτη ευλογία του ποντίφικα έλαβαν πάνω από 200.000 άνθρωποι που έσπευσαν στο Βατικανό, με σημαίες από σχεδόν όλες τις καθολικές χώρες.
Μένει να δούμε αν ο νέος πάπας θα μεταβεί στη Νίκαια στα τέλη Μαΐου για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο -όπως είχε συμφωνηθεί με τον Φραγκίσκο- επ’ ευκαιρία των 1700 ετών από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης έχουν συμφωνηθεί και μένει να καθοριστεί αν ο νέος πάπας θα παρευρεθεί ή θα επιλέξει να στείλει κάποιον εκπρόσωπό του.
Ποιος είναι ο νέος Πάπας
Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ (Robert Francis Prevost, 14 Σεπτεμβρίου 1955) είναι Αμερικανός Ρωμαιοκαθολικός πάπας. Μέλος του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου, τοποθετήθηκε στο Περού μεταξύ 1985 και 1998 και στη συνέχεια κατείχε ευθύνες στον μητρικό οίκο του τάγματος του στη Ρώμη από το 2001 έως το 2013. Στη συνέχεια διορίστηκε επίσκοπος της επισκοπής του Τσικλάγιο. Στις 30 Ιανουαρίου 2023, διορίστηκε για να διαδεχθεί τον Καρδινάλιο Ouellet ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Επισκόπων και ανέλαβε καθήκοντα στις 12 Απριλίου 2023. Έγινε καρδινάλιος στις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Εξελέγη πάπας στις 8 Μαΐου 2025.
Ο Robert Francis Prevost γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1955 στο Σικάγο από Γάλλο πατέρα και Ιταλίδα μητέρα. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο δευτερεύον σεμινάριο του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου το 1973. Στη συνέχεια, ο Prevost απέκτησε πτυχίο στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Villanova (κοντά στη Φιλαδέλφεια) το 1977). Εντάχθηκε στους Αυγουστίνους την 1η Σεπτεμβρίου 1977, εκφωνώντας τους πρώτους όρκους του στις 2 Σεπτεμβρίου 1978 και άσκησε το επίσημο επάγγελμά του στις 29 Αυγούστου 1981. Τον επόμενο χρόνο, έλαβε πτυχίο θεολογίας από την Καθολική Θεολογική Ένωση του Σικάγου.
Ο Πρεβόστ χειροτονήθηκε ιερέας με εντολή του Αγίου Αυγουστίνου στις 19 Ιουνίου 1982 στη Ρώμη. Εκεί προετοίμασε πτυχίο κανονικού δικαίου στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη, το οποίο απέκτησε το 1984. Ο Πρεβόστ στάλθηκε στη συνέχεια σε αποστολή με τους Αυγουστίνους στο Περού και έγινε καγκελάριος της εδαφικής μητρόπολης των Τσουλουκάνας μέχρι το 1986. Το 1987, υπερασπίστηκε μια διατριβή στο κανονικό δίκαιο σχετικά με το ρόλο του προηγούμενου στο Τάγμα του.
Το 1987, ανακλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως υποστηρικτής επαγγέλματος και διευθυντής αποστολών για την Αυγουστινιανή Επαρχία του Σικάγο. Επέστρεψε στο Περού το 1988, περνώντας τα επόμενα δέκα χρόνια διευθύνοντας το Αυγουστινιανό σεμινάριο στο Τρουχίγιο και διδάσκοντας κανονικό δίκαιο στο επισκοπικό σεμινάριο, όπου ήταν επίσης νομάρχης σπουδών. Διετέλεσε επίσης δικαστής στο Περιφερειακό Εκκλησιαστικό Δικαστήριο και μέλος του Κολλεγίου Συμβούλων του Τρουχίγιο. Ηγήθηκε επίσης μιας οιονεί ενορίας στα φτωχά περίχωρα της πόλης.
Το 1998, ο Prevost εξελέγη επαρχιακός της αυγουστινιανής επαρχίας Notre-Dame-du-Bon-Conseil (η οποία καλύπτει τις αμερικανικές μεσοδυτικές πολιτείες) και επέστρεψε στο Σικάγο για να αναλάβει τη θέση στις 8 Μαρτίου 1999.
Το 2000, ο Prevost επέτρεψε στον James Ray, έναν ιερέα που κατηγορήθηκε τότε για κακοποίηση ανηλίκων και υπό ποιμαντικό περιορισμό από το 1991, να διαμείνει στο St. John Stone Priory στο Σικάγο, παρά την εγγύτητά του με ένα καθολικό γυμνάσιο χωρίς να ενημερώσει τους αξιωματούχους του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Ray ακολουθήθηκε από έναν ελεγκτή. Μεταφέρθηκε σε άλλη κατοικία το 2002, όταν οι εκκλησιαστικοί κανόνες έγιναν αυστηρότεροι όσον αφορά τους ιερείς που κατηγορούνται για κακοποίηση ανηλίκων.
Το 2001, ο Πρεβόστ εξελέγη προηγούμενος στρατηγός των Αυγουστινιανών για εξαετή θητεία, η οποία ανανεώθηκε το 2007. Η εκλογή του σε είκοσι λεπτά ήταν μία από τις ταχύτερες στην ιστορία του Τάγματος. Από το 2013 έως το 2014, ο Prevost ήταν διευθυντής σπουδών στο St. Augustine’s Priory στο Σικάγο, καθώς και πρώτος σύμβουλος και επαρχιακός βικάριος.
Στις 3 Νοεμβρίου 2014, ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε Αποστολικό Διαχειριστή της Επισκοπής Chiclayo και τιτουλάριο Επίσκοπο Sufar . Εγκαταστάθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2014, έλαβε επισκοπική χειροτονία στις 12 Δεκεμβρίου 2014 από τα χέρια του Αποστολικού Νούντσιου στο Περού, James P. Green. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 διορίσθηκε Επίσκοπος Τσικλάγιο. Στις 13 Ιουλίου 2019, ο Πρεβόστ διορίστηκε μέλος της Συνόδου για τον Κλήρο.
Από τις 15 Απριλίου 2020 έως τις 26 Μαΐου 2021 διετέλεσε Αποστολικός Διοικητής της Επισκοπής Callao (Περού). Στις 21 Νοεμβρίου 2020, ο Φραγκίσκος τον διόρισε μέλος της Dicastery for Bishops. Στο πλαίσιο της Επισκοπικής Διάσκεψης του Περού, ο Prevost υπηρέτησε ως δεύτερος αντιπρόεδρος, υπηρετώντας στο μόνιμο συμβούλιο, από το 2018 έως το 2023.
Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού. Την 1η Μαρτίου 2021, ο Πρεβόστ έγινε δεκτός σε ιδιωτικό ακροατήριο από τον Πάπα Φραγκίσκο[14], τροφοδοτώντας εικασίες σχετικά με μια νέα ανάθεση, στο Σικάγο ή τη Ρώμη.
Στις 30 Ιανουαρίου 2023, ο Φραγκίσκος τον διόρισε νομάρχη της Διεύθυνσης Επισκόπων και πρόεδρο της Ποντιφικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική, με τον τίτλο του επίτιμου αρχιεπισκόπου-επισκόπου του Τσικλάγιο. Αντικαθιστά τον καρδινάλιο Marc Ouellet, ο οποίος έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας και αποτελεί αντικείμενο καταγγελιών σεξουαλικής επίθεσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκλογή του πραγματοποιείται την ημέρα της Δέησης της Παναγίας της Πομπηίας. Ο τελευταίος Πάπας που εξελέγη στην τέταρτη ψηφοφορία ήταν ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ στις 19 Απριλίου του 2005.
Πάπας Λέων ΙΔ: Τι συμβολίζει η επιλογή του ονόματος του νέου Ποντίφικα
Επιλέγοντας το όνομα Λέων ΙΔ΄, ο Πρεβόστ στέλνει ισχυρό μήνυμα. Από τον Λέοντα Α΄ τον Μέγα μέχρι τον κοινωνικά ριζοσπαστικό Λέοντα ΙΓ΄, οι Πάπες με αυτό το όνομα υπήρξαν ανακαινιστές και ηγέτες σε δύσκολες εποχές. Η επιλογή του ονόματος σηματοδοτεί πρόθεση ισχυρής ηγεσίας, αποκατάστασης της παπικής αξιοπιστίας και ρήξης με σκιές του παρελθόντος, περιλαμβανομένων και των προσωπικών του πληγών από κατηγορίες για καθυστερημένο χειρισμό υποθέσεων κακοποίησης, τις οποίες οι υποστηρικτές του χαρακτηρίζουν άδικες και κατασκευασμένες.
Η παρουσία του Πρεβόστ στο Βατικανό υπήρξε διακριτική αλλά καθοριστική. Από τη θέση του Προϊστάμενου του Δικαστηρίου για τους Επισκόπους, διαχειρίστηκε σιωπηλά αλλά αποφασιστικά την ανανέωση της επισκοπικής ηγεσίας παγκοσμίως. Εκτιμήθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, για τη νηφαλιότητα, τη σύνθεση και την ακρόαση, χαρακτηριστικά που σήμερα προβάλλονται ως προσόντα για την παπική διαδοχή. Η εποχή που αναλαμβάνει έχει προκλήσεις, με τη Σύνοδο για τη Συνοδικότητα να διχάζει όσο και να εμπνέει, ενώ τα σκάνδαλα δεν έχουν ακόμη πλήρως ξεπεραστεί.
Ο πέμπτος ποντίφικας που εκλέγεται την δεύτερη ημέρα του Κονκλαβίου
Από το 1900, πέντε ποντίφικες έχουν καταφέρει να εκλεγούν τη δεύτερη ημέρα του Κονκλαβίου, όπως μεταδίδει η La Repubblica. Το συντομότερο κονκλάβιο του περασμένου αιώνα πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τρεις ψηφοφορίες σε δύο ημέρες ήταν αρκετές για να ανέλθει ο Εουτζένιο Πατσέλι στον παπικό θρόνο με το όνομα Πίος ΙΒ΄, στις 2 Μαρτίου 1939. Ο Αλμπίνο Λουτσιάνι συγκέντρωσε απαρτία σε δύο ημέρες και τέσσερις ψηφοφορίες, αναλαμβάνοντας πάπας στις 26 Αυγούστου 1978 με το όνομα Ιωάννης Παύλος Α΄. Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο πρώτος Πάπας της τρίτης χιλιετίας με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ΄, εξελέγη επίσης σε δύο ημέρες και τέσσερις ψηφοφορίες, στις 19 Απριλίου 2005. Πέντε ψηφοφορίες και δύο ημέρες ήταν αρκετές για τον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, τον πάπα Φραγκίσκο στις 13 Μαρτίου 2013.
Βατικανό : Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την πλατεία του Αγίου Πέτρου για να υποδεχτούν τον νέο Πάπα
Οι αρχές του Βατικανού ανακοίνωσαν πως περίπου 50.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, συμμετέχοντας στην ιστορική στιγμή της εκλογής του νέου πάπα. Η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική, με το πλήθος να ξεσπά σε ζητωκραυγές, προσευχές και δάκρυα καθώς ο λευκός καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα επιβεβαίωσε την εκλογή.
Ειδήσεις Σήμερα
- Στις 30 Ιουνίου στο εδώλιο ο 46χρονος αστυνομικός της Βουλής [Βίντεο]
- Βόλος: Εκτός κινδύνου η τετράχρονη που υπέστη εγκαύματα σε παιδικό σταθμό [Bίντεο]
- Καθηλωτική η Klavdia στο πρώτο βίντεο από τη σκηνή της Eurovision
- Γερμανία: «Εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τους συνοριακούς ελέγχους θα κηρύξει η κυβέρνηση
- Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν – Στόχος το αεροδρόμιο της Τζαμού
- Γάζα: «Σφοδρές μάχες» μεταξύ μαχητών της Χαμάς και Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Ράφα