Ο διευθυντής της κλινικής «Olivos», όπου ο Μαραντόνα υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση για αιμάτωμα στο κεφάλι στις αρχές Νοεμβρίου 2020, διαβεβαίωσε ότι οι θεράποντες ιατροί, επέμεναν για ανάρρωση προκειμένου να «αντιμετώπιζαν τόσο την κινητική του αποκατάσταση όσο και την απεξάρτησή του από την τακτική κατανάλωση τοξικών ουσιών».
Ο Δρ. Πάμπλο Ντιμιτρόφ κατέθεσε στην δίκη επτά επαγγελματιών υγείας -ιατρών, ενός ψυχιάτρου, ενός ψυχολόγου και νοσηλευτών- οι οποίοι δικάζονται από τις αρχές Μαρτίου στο Σαν Ισίντρο (βόρεια του Μπουένος Άιρες) για αμέλεια που ενδεχομένως οδήγησε στον θάνατο του Μαραντόνα. Το είδωλο του αργεντινού ποδοσφαίρου πέθανε σε ηλικία 60 ετών στις 25 Νοεμβρίου 2020, από καρδιοαναπνευστική κρίση και πνευμονικό οίδημα, σε ιδιωτική ενοικιαζόμενη κατοικία στο Τίγκρε, κοντά στο Σαν Ισίντρο. Ο Μαραντόνα ανάρρωνε από την επέμβασή του εκεί.
Οι καταθέσεις επαγγελματιών υγείας τις τελευταίες εβδομάδες απεικόνισαν έναν «δύσκολο» ασθενή, «που χρειαζόταν αποτοξίνωση», που δεν έπρεπε να αναρρώσει οίκαδε και σ’ ένα μέρος που δεν ήταν ούτε κατάλληλο, ούτε εξοπλισμένο για να διαμείνει.
Ο Δρ. Ντιμιτρόφ υπενθύμισε ότι δύο ημέρες μετά την επέμβαση, ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε «ένα επεισόδιο ψυχοκινητικής διέγερσης και συμπτωμάτων στέρησης» και είχε δηλώσει «έντονα» ότι ήθελε να φύγει από την κλινική.
Αλλά «σε καμία στιγμή δεν ήταν ορθή επιλογή η επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι», δήλωσε, καθώς επέδειξε «αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές». «Δεν έτρωγε σωστά, έπαιρνε φάρμακα που δεν του έκαναν καλό, δεν σηκωνόταν από το κρεβάτι, ήταν ξύπνιος τη νύχτα και κοιμόταν κατά την διάρκεια της ημέρας. Θεωρούσαμε ότι ένα σπίτι δεν ήταν το ιδανικό μέρος για να συνεχίσει τη θεραπεία του», επεσήμανε ο Δρ. Ντιμιτρόφ.
Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης του Μαραντόνα, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους κατηγορούμενους, του προσωπικού του ιατρού Λεοπόλντο Λούκε, απάντησε στην συνέχεια ότι η ανάρρωση σε νοσοκομείο ή κλινική «ήταν αδύνατη» και ότι «ο ασθενής δεν επρόκειτο να συμφωνήσει να πάει πουθενά» εκτός από το σπίτι.
Λίγο αργότερα, η ομάδα του Μαραντόνα, συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Λούκε, ανέφερε ότι είχε βρει ένα σπίτι για την ανάρρωσή του, με την σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, ενώ από την κλινική επισημάνθηκε η αντίθεση σ΄αυτό το ενδεχόμενο.
Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη για τον θάνατο, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από 8 έως 25 χρόνια, ενώ η δίκη, με δύο συνεδριάσεις την εβδομάδα, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.
Σε μια μικρή… ανατροπή, εχθές (6/5), το δικαστήριο διέταξε έρευνα στην κλινική για την κατάσχεση τυχόν εγγράφων που σχετίζονται με την παραμονή του Μαραντόνα, επικαλούμενο την ύπαρξη προεγχειρητικών εξετάσεων που δεν περιλαμβάνονται στον ιατρικό φάκελο του «Ντιεγκίτο».
Ειδήσεις Σήμερα
- Παπασταύρου: «Πανστρατιά» για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
- Βουλή: Αυτόματο «κόφτη» στην υπέρβαση χρόνου των ομιλητών προανήγγειλε ο Κακλαμάνης
- Eurovision 2025: Η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία και οι σημαίες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο επίκεντρο του διαλόγου ενόψει του διαγωνισμού
- Στην Αθήνα ο Φατάχ Αλ-Σίσι: «Η 5η φορά που επισκέπτομαι τον φίλο ελληνικό λαό» – Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Αιγύπτου