Γράφει η Αλίκη Κοτζιά
Από εκεί, ελπίζουν να φθάσουν στην Τουρκία και στη συνέχεια θα αναζητήσουν τρόπους για να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος (στην Ελλάδα). Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, η Ευρωπαϊκή Eνωση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει νέο κύμα προσφύγων και φοβάται μια κρίση ανάλογη με εκείνη του 2015. Ο μεγάλος «χορός» των διακινητών ανθρώπων και των δουλεμπόρων αρχίζει.
Οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες θα πληρώσουν όσο όσο για να φύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Οι Τούρκοι διακινητές ζητούν 1.500 δολάρια ανά άτομο για να τους υποσχεθούν μια θέση στα καραβάνια της απελπισίας ή στα πλοιάρια για να περάσουν στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τρίβει τα χέρια του γιατί θα συνεχίσει να πιέζει τις Βρυξέλλες, προκειμένου να διαδραματίσει ρόλο στον έλεγχο των ροών προσφύγων.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η Ε.Ε. επιδιώκει συνεργασία με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, ώστε οι Αφγανοί πρόσφυγες να παραμείνουν στην περιοχή τους (και να μην έρθουν στην Ευρώπη) με την υπόσχεση οικονομικών ανταλλαγμάτων, προκειμένου να μη συμβεί άλλη μια μεταναστευτική κρίση, που είναι αδύνατον να διαχειριστεί – και όπως η προηγούμενη, δίχασε τους εταίρους.
Γι’ άλλη μια φορά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν συμφωνούν στη διαχείριση του προβλήματος και η Ελλάδα -που «έχει καεί» από την αδιαφορία των Ευρωπαίων και τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους στο μεταναστευτικό- ανησυχεί έντονα.
Απογοητευμένος δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, από τη στάση των χωρών της Ε.Ε., ζητώντας «μια κοινή φωνή» στο ζήτημα και τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μείνει η Ελλάδα μόνη της να το διαχειριστεί.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr