Ιστορικά, τα αιλουροειδή, οι πρόγονοι των γατών, ζούσαν σε ζεστές χώρες με πολλή ξηρασία και δεν είχαν τη δυνατότητα να διασχίζουν ποτάμια ή λίμνες. Αν κάποτε συναντούσαν καθαρό τρεχούμενο νερό στην όχθη του ποταμού, θα πλησίαζαν για να πιουν, αλλά σπάνια θα έβλεπες να βυθίζονται ή να κολυμπούν σε αυτόν. Κατά την εξέλιξή τους, οι γάτες έμαθαν να αποφεύγουν το στάσιμο νερό, καθώς θα μπορούσε να έχει μολυνθεί και να μεταφέρει τοξικά βακτήρια που θα προκαλούσαν ασθένειες.
Τι είναι λοιπόν αυτό που οι γάτες μισούν στο νερό;
Η μυρωδιά του νερού
Η αίσθηση της όσφρησης είναι πολύ ισχυρή στις γάτες και έτσι μπορούν να ανιχνεύσουν έστω και μικρή ποσότητα χημικών ουσιών στο νερό. Επίσης, το νερό της βρύσης μπορεί να αναδίδει άσχημη μυρωδιά που απωθεί τις γάτες.
Βρέχονται τα μουστάκια τους
Τα μουστάκια της γάτας είναι το ραντάρ της προς τον έξω κόσμο, ειδικά για να αντιλαμβάνεται οτιδήποτε βρίσκεται κοντά. Αν και οι γάτες έχουν εξαιρετική όραση, δυσκολεύονται να δουν ό,τι βρίσκεται πιο κοντά από 30 εκατοστά και σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούν τα μουστάκια τους. Ετσι, αν προσπαθούν να πιουν νερό από ένα μικρό μπολ και τα μουστάκια τους αγγίζουν τα τοιχώματά του, αυτό τις αγχώνει. Είναι πολύ πιο χαρούμενες όταν πίνουν νερό από ένα φαρδύ μπολ που είναι γεμάτο μέχρι πάνω, έτσι ώστε να μπορούν να βουτήξουν τη γλώσσα χωρίς να αγγίζουν τα μουστάκια τους στις πλαϊνές επιφάνειες.
Το υγρό τρίχωμα είναι βαρύ
Το τρίχωμα των γατών είναι μαλακό και αν βραχεί, συγκρατεί νερό. Αυτό όχι μόνο τις κάνει να κρυώνουν, αλλά τις βαραίνει, οπότε, σε περίπτωση απειλής, δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον θηρευτή τους τόσο γρήγορα. Για αυτό σε πολλές γάτες δεν αρέσει να κάνουν μπάνιο, αλλά προτιμούν να αυτοπεριποιούνται τη γούνα τους.
Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που η γάτα χρειάζεται συχνά μπάνιο, για παράδειγμα, λόγω κάποιας δερματικής πάθησης. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ώστε να σας προτείνει λύσεις που δεν απαιτούν το πλύσιμο της γούνας με νερό, όπως η χρήση των αφρών που δεν χρειάζονται ξέπλυμα.
Tips για ένα «ήσυχο» μπάνιο
- Αφιερώστε χρόνο για να βοηθήσετε τη γάτα να συνηθίσει την παρουσία του νερού στην μπανιέρα-νεροχύτη που θα κάνει το μπάνιο της. Η εκπαίδευσή της παίζει σπουδαίο ρόλο!
- Ελέγξτε τα νύχια της γάτας σας και κόψτε τα αν έχουν μεγαλώσει, γιατί μπορεί να σας γρατζουνίσει στην προσπάθεια να την κάνετε μπάνιο.
- Χτενίστε τη γούνα της έτσι ώστε να φύγουν το περιττό τρίχωμα και οι πιθανές βρομιές που έχουν μπλεχτεί σε αυτό.
- Επιλέξτε τη σωστή ώρα της ημέρας και όχι αυτήν που η γάτα σας είναι πολύ δραστήρια.
- Τοποθετήστε μία πετσέτα ή ένα πατάκι στον πάτο της μπανιέρας ώστε η γάτα να πατάει επάνω χωρίς να γλιστράει.
- Βάλτε μόνο λίγο νερό μέσα στην μπανιέρα-νεροχύτη και χρησιμοποιήστε σαμπουάν κατάλληλο για γάτες. Πλύνετε το τρίχωμά της με ήπιες κινήσεις.
- Αποφύγετε να βρέξετε το κεφάλι της.
- Στεγνώστε τη, χρησιμοποιώντας μαλακή πετσέτα.
- Δώστε της την αγαπημένη της λιχουδιά για να την επιβραβεύσετε που ήταν καλή γατούλα!
Ενθαρρύνετε τις γάτες να αγαπήσουν το νερό
Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, ιδιαίτερα αν είναι υπερήλικη, γιατί οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες είναι πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση.
Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πρόσβαση στο νερό ανά πάσα στιγμή.
Καθαρίστε τακτικά τo μπολ για να μη λιμνάζει το νερό.
Μάθετε τι είδους μπολ προτιμά η γάτα σας: πλαστικό, γυάλινο, από ανοξείδωτο ατσάλι, κεραμικό;
Επενδύστε σε ένα σιντριβάνι για γάτες. Οι γάτες προτιμούν να πίνουν τρεχούμενο νερό!
Προσθέστε ένα ή δύο παγάκια στο μπολ με το νερό! Θα διατηρήσουν το νερό δροσερό και θα έχει καλύτερη γεύση, αν τα παγάκια αρωματιστούν με ένα αγαπημένο της φαγητό!
Πόσο νερό πρέπει να πίνει μια γάτα φυσιολογικά;
Μια γάτα, που ζυγίζει γύρω στα 4-5 κιλά, πίνει περίπου 250 ml νερό κάθε μέρα. Εάν ταΐζετε τη γάτα με κροκέτες, που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε νερό, θα χρειαστεί περισσότερο πόσιμο νερό. Εάν την ταΐζετε με κονσερβοποιημένη τροφή, αυτή έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό σε σχέση με την ξηρά.
Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την ποσότητα νερού που πίνει η γάτα για να είστε σίγουροι ότι διατηρείται ενυδατωμένη. Εάν δείτε οποιαδήποτε αλλαγή -είτε ότι δεν πίνει αρκετό νερό είτε ότι πίνει περισσότερο από το συνηθισμένο- θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, γιατί αυτό μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενο πρόβλημα υγείας.
*Από το ένθετο My Pet που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
Πότε θα δούμε νέα επεισόδια του Grand Hotel
Βασίλισσα Σοφία: Την πρόδωσαν οι κόρες της
Παραίτηση βόμβα του Γιώργου Λιάγκα
«Ο Τελευταίος Πειρασμός»: Η ταινία που δίχασε τους πιστούς έρχεται απόψε στον ΣΚΑΪ
Ενδοκαναλικός πόλεμος στον ΑΝΤ1 – Ο Γιώργος Λιάγκας τα «χώνει» στους Weekenders
Χωρισμένη στα 4 σημεία του πλανήτη η οικογένεια Ντε Γκρες – Πού απαθανατίστηκε η Άννα Μαρία