Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Κάπως έτσι την έπαθαν στον «Guardian» το 1912 όταν στρίμωξαν το ναυάγιο του «Τιτανικού» σε ένα μονόστηλο στη σελίδα 12. Αρκετά χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ένα άλλο άρθρο θα έπαιρνε τη θέση του ανάμεσα στις πιο άτυχες στιγμές της ιστορικής εφημερίδας: Εκείνο που προέβλεπε μια νέα «εποχή των παγετώνων» τον 20ό αιώνα. Ο πλανήτης θα γίνει πιο κρύος, έλεγε επιστημονική μελέτη της εποχής, προφητεύοντας μια πτώση της θερμοκρασίας που δεν ήρθε ποτέ.
Μουσείο Γκουλάγκ και ο θάνατος της μνήμης
Αντ’ αυτού, ήρθαν ορισμένοι από τους χειρότερους καύσωνες όλων των εποχών, οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και καταστροφικές πυρκαγιές, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής, δοκιμάζουν ανθρώπους και φυσικά οικοσυστήματα. Φυσικά δεν ευθύνεται ο «Guardian» για την παλαιότερη λανθασμένη πρόβλεψη των επιστημόνων της. Λάθη κάνουν και οι πλέον ειδικοί, και σημασία αποκτούν μόνο όταν δεν διορθώνονται. Αυτή τη φορά η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ενωμένη και χωρίς διαφοροποιήσεις, προειδοποιεί τους ηγέτες του κόσμου για τη μεγάλη απειλή. Κάποιοι θεωρούν πως ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
«Αυτό το πολύ ζεστό καλοκαίρι μας έδωσε μια γεύση του μελλοντικού κλίματος σε 20 ή 30 χρόνια, όταν είναι πολύ πιθανό να βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών», έλεγε στη βρετανική εφημερίδα ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος και αυτή τη φορά το θέμα είχε την αξιολόγηση που πρέπει. Πώς να παραβλέψεις άλλωστε ότι η Αθήνα είναι η πιο θερμή μητρόπολη της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η Ελλάδα βίωσε πρόσφατα τι σημαίνει «μεγα-πυρκαγιές» (mega fires), όπως ονομάζονται οι φωτιές που καίνε πάνω από 400.000 στρέμματα, και οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις υψηλές θερμοκρασίες και την απουσία υγρασίας. Ομως η διαπίστωση ενός γεγονότος δεν σημαίνει τίποτα αν δεν συνοδεύεται από άμεσες, επιθετικές δράσεις. Χρειάζεται αλλαγή δόγματος, όχι μόνο στο επιχειρησιακό κομμάτι, αλλά σε όλες τις πτυχές της οικονομίας, της πολιτικής, της κοινωνίας. Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» και από τα πλαστικά μπουκάλια μέχρι το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Απαιτεί ένα γιγαντιαίο σχέδιο και τη συμμετοχή όλων.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr