Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο Αντώνης Βάκος, μελισσουργός και αγρότης που είδε το βιος του να παθαίνει μεγάλες ζημιές, σκέφτηκε για λίγες στιγμές και είπε χωρίς δισταγμό:
«Ο,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό, εμείς δεν φεύγουμε από εδώ θα επιμείνουμε για να ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε». Και αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο που βγήκε εν μέσω οικολογικής και οικονομικής καταστροφής.
Δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες που θα υπερκάλυπταν σήμερα την οδύνη που νιώθουμε για τα καμένα δάση, τις χαμένες περιουσίες, τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες. Το πένθος μας ήδη είναι μεγάλο από το θάνατο δύο ανθρώπων που μάχονταν στα μέτωπα της πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, δεν θα αντέχαμε εκατόμβες θυμάτων.
Το «112» έσωσε ζωές και όσοι κάνουν κριτική και χλευάζουν τις εκκενώσεις των χωριών και τη διάσωση χιλιάδων πολιτών από παραθεριστικά κέντρα ή και ορεινά χωριά, δεν προσφέρουν τίποτα, παρά μόνο δείχνουν σαν να επιζητούν μακάβριους συμψηφισμούς.
Από την πύρινη λαίλαπα κινδύνεψαν ζωές, όσοι έμειναν στις εστίες τους για να σβήσουν τις φωτιές ήταν μόνιμοι κάτοικοι που γνωρίζουν από δάση και πυρκαγιές, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη κεντρική επιλογή να μη γίνουν οι εκκενώσεις των περιοχών που τυλίγονταν στις φλόγες.Οποιος βρέθηκε κοντά στις πυρκαγιές είδε απίστευτες σκηνές μπροστά του. Το μέτωπο είχε μήκος πολλά χιλιόμετρα, υπερφαλάγγιζε αντιπυρικές ζώνες 70 μέτρων σαν να ήταν στενά σοκάκια, διέλυε ό,τι έβρισκε μπροστά του.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οι ζωές σώθηκαν, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να εφαρμοστούν γρήγορα όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση. Τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης θα υλοποιηθούν εντός του Αυγούστου ώστε οι πληγέντες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν επείγουσες ανάγκες. Για τις επιχειρήσεις αποφασίστηκε αναστολή πληρωμής φόρων και δόσεων σε δάνεια ενώ το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς οι περιοχές που χτυπήθηκαν θα αποκτήσουν ξανά οικονομικό παλμό.
Υπάρχουν χιλιάδες επαγγελματίες που ζούσαν από το δάσος, μελισσοκόμοι, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι για τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν στο κενό, καθώς το τοπίο απαιτεί καιρό για να αποκατασταθεί.
Είναι θετικό το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Εργασίας, εκπονεί προγράμματα απασχόλησης γι’ αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών, που θα εκτείνονται σε βάθος χρόνου, μέχρι τα δάση να μπορούν ξανά να προσφέρουν εισοδήματα. Παράλληλα απαιτείται μία νέα προσέγγιση για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στη Βόρεια Εύβοια, με προβολή, ενίσχυση των μονάδων του κλάδου και διεύρυνση της περιόδου αιχμής.
Σε κάθε περίπτωση, θα κρίνουμε στην πράξη την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας και την ενίσχυση της Ηλείας, της Αρκαδίας και της Αττικής. Το βέβαιο είναι ότι όταν θα ξαναπάμε στον Βουτά, στο καφενείο του Σταμούλου, δεν θα λείπει κανείς. Θα αντικρίζουμε το καμένο δάσος πάνω από το χωριό, αλλά όλοι θα συζητούν για το πώς θα δώσουν ξανά δύναμη στον τόπο που λαβώθηκε μα ακόμη στέκεται όρθιος.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr