Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η χαοτική αυτή διαφορά δείχνει ότι ακόμα και σήμερα, μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας, τα κράτη εξακολουθούν να λειτουργούν με πολλαπλές ταχύτητες. Κάποια επιμένουν στη χρονοκαθυστερημένη αντίδραση, άλλα προτιμούν να προλαμβάνουν. Ποιος έχει δίκιο, ποιος άδικο, θα το δείξει η Ιστορία.
Πάντως, αν τα προγνωστικά μοντέλα για την κατανάλωση μπίρας στην Αγγλία τη βραδιά του τελικού έπεσαν μέσα, τότε μιλάμε για περίπου 6,1 εκατομμύρια λίτρα μπίρας που θα καθοδηγήσουν την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Σε συνδυασμό με την άρση των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, είναι δεδομένο πως τα αποτελέσματα θα φανούν σε καμιά 15αριά μέρες και δεν θα είναι ευχάριστα.
Ηδη, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, τα κρούσματα ανά έξι μέρες διπλασιάζονται και η αύξηση αυτή σχετιζόταν ακόμα και με τις συγκεντρώσεις των φιλάθλων σε σπίτια και σε παμπ για να δουν τους αγώνες των προηγούμενων ημερών.
Από την άλλη, και μόνο η σκέψη πως για πρώτη φορά στην Ιστορία θα πραγματοποιηθούν Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς θεατές, με τους αθλητές να αγωνίζονται σε σιωπηλά γήπεδα, προκαλεί θλίψη.
Μένει ώσπου να φύγει…
Στη Γαλλία οι Αρχές βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο και προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν. «Δεδομένου ότι υπολογίζεται πως η Γαλλία παρουσιάζει καθυστέρηση 55 ημερών σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν από την άλλη πλευρά της Μάγχης, η ανησυχία της κυβέρνησης είναι δικαιολογημένη.
Πώς θα αποτραπεί μια νέα κρίση;», γράφει ο Ντοβ Αλφον, διευθυντής της «Liberation» (ΑΠΕ/ΜΠΕ), και συνεχίζει δίνοντας μόνος του την απάντηση:
«Τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά, ακόμη και κατά της νέας παραλλαγής, άρα ο Γάλλος πρωθυπουργός έχει δίκιο όταν επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Το γράμμα “δέλτα” είναι και το πρώτο της λέξης “διαφορά”. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε αυτή τη διαφορά, γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε να μην επαναληφθεί το φθινόπωρο ο περσινός εφιάλτης».
Εχει δίκιο. Κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετική φάση της πανδημίας και είναι αδύνατο να λαμβάνονται πανομοιότυπα μέτρα στον ίδιο χρόνο, ωστόσο υπάρχει μια απάντηση που είναι κοινή για όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη: ο εμβολιασμός. Μόνο έτσι θα σωθεί αυτή η παρτίδα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr