Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Αυτό δήλωσε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, επιχειρηματολογώντας υπέρ της γενναίας παράτασης του εργασιακού βίου. Από τα 62 ως τα 70 μεσολαβούν βέβαια αρκετά χρόνια, αλλά ήταν εμφανής η πρόθεση του Βρετανο-κύπριου τεχνοκράτη να τραβήξει το ταβάνι προς τα πάνω.
Πόσο πάνω μόνο ο ίδιος το ξέρει, καθώς «εβδομηντάρης» σημαίνει κατά κυριολεξία αυτός που διανύει την περίοδο από τα 70 ως τα 79! Επομένως το όριο μπορεί να είναι ο ουρανός – ίσως και κατά κυριολεξία. Οκτώ χρόνια είναι πολλά, αλλά ένα χρονάκι τι ψυχή έχει; Την προηγούμενη εβδομάδα τάραξε τα νερά στη Γερμανία η πρόταση «ομάδας σοφών» του υπουργείου Εργασίας να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69!
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Δεδομένου ότι έχει ήδη ψηφιστεί η αύξηση του ορίου από τα 65 στα 67 από το 2029, μοιάζει λογικό να υποθέσουμε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία οι Γερμανοί θα βγαίνουν στη σύνταξη κοντά στα 70 – άρα γιατί όχι και οι Ελληνες; Για τη συμπρόεδρο της Die Linke, Σουζάνε Χένιγκ-Βέλσοφ, η συνταξιοδότηση στα 69 είναι ένα «άκρως αντικοινωνικό μέτρο», από τη στιγμή που 1 τους 5 Γερμανούς εγκαταλείπει τον μάταιο τούτο κόσμο πριν φτάσει σε αυτή την ηλικία, βάσει πρόσφατης έρευνας του υπουργείου Εσωτερικών.
Το σίγουρο είναι ότι η γήρανση του γερμανικού πληθυσμού (σήμερα ο 1 στους 5 είναι άνω των 65 και το 2060 θα είναι ο 1 στους 3) απαιτεί δραστικά μέτρα, αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό σε όσους έχουν ένσημα 40 και 45 χρόνων.
Κάπως έτσι το συνταξιοδοτικό έφτασε να είναι το τρίτο κατά σειρά ζήτημα που απασχολεί προεκλογικά τους Γερμανούς, μετά το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή. Ινστιτούτο Bertelsmann έφη…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr