Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Οχι τώρα, από το 2019, όταν ηττήθηκε τέσσερις φορές σε εκλογές, στις οποίες, όπως ο ίδιος έλεγε, «δεν θα έχανε ούτε μία στο εκατομμύριο από τον Μητσοτάκη». Τελικώς και έχασε και η σημερινή κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και πρωτόγνωρων υγειονομικών και οικονομικών συνθηκών, απολαύει της εμπιστοσύνης των πολιτών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο χειρότερος διαπραγματευτής παγκοσμίως το 2015, όπως είχε ανακηρυχθεί ο κ. Τσίπρας από Αμερικανούς ερευνητές, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για διαχειριστική ανεπάρκεια. Αντιλαμβανόμαστε την αμηχανία, στα όρια της απόγνωσης, που πρέπει να επικρατεί στην Κουμουνδούρου. Ο Μητσοτάκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός, με ποσοστά υψηλότερα από την κομματική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας, περνά καμιά 30αριά μονάδες τον Τσίπρα στην καταλληλότητα, θεωρείται αποτελεσματικότερος στην οικονομία και την προσέλκυση επενδύσεων, και αντί για φθορά, μάλλον τα προσωπικά του χαρακτηριστικά ενισχύονται με την πανδημία να μπαίνει σε φάση ύφεσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δεν έβαλε τάξη στα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα χρέη ανεβαίνουν κατά 30 εκατομμύρια ετησίως. Και όμως, ο Μητσοτάκης από το 2016 συμπεριέλαβε διάταξη στο καταστατικό της Ν.Δ. που απαγορεύει τον νέο δανεισμό, περιόρισε κατά 70% τα λειτουργικά έξοδα και η αύξηση των χρεών οφείλεται αποκλειστικά στους υπέρογκους τόκους των 35 εκατομμυρίων ετησίως που χρεώνονται δάνεια του παρελθόντος και όχι των επί των ημερών του.
Ο «ανίκανος διαχειριστής», κατά τον κ. Τσίπρα, κατάφερε να ετοιμάσει εγκαίρως το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, που εγκρίθηκε μετ’ επαίνων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα, ενώ στο μέτωπο της οικονομίας οι διεθνείς επενδυτές «παρακαλούν να μας δανείσουν» με αρνητικά επιτόκια και οι αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη.
Με χαρακτηρισμούς στα όρια των προσωπικών ύβρεων ο κ. Τσίπρας δεν κερδίζει πόντους, αντιθέτως απομονώνεται από την πλειονότητα της κοινωνίας, που απαιτεί από την αντιπολίτευση προτάσεις και όχι κραυγές.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τα δημόσια έσοδα του Μαΐου ανήλθαν σε 2,981 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, παρά τις επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα λόγω των lockdowns στους μήνες που προηγήθηκαν.
Σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (2,658 δισ. ευρώ), η αύξηση ανέρχεται σε 12,2%. Πρόκειται για το πρώτο σημάδι ανάκαμψης στα δημόσια έσοδα ύστερα από μία υπερδωδεκάμηνη περίοδο υστέρησης. Η οικονομία επανεκκινεί και γρήγορα πρέπει να επέλθει δημοσιονομική ισορροπία, γιατί τα ελλείμματα κάποτε πρέπει να πληρωθούν.
Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Ο Μπόρις Τζόνσον παρέτεινε τα περιοριστικά μέτρα για τους Βρετανούς μέχρι τις 17 Ιουλίου και το πλήγμα είναι μεγάλο για τον ελληνικό τουρισμό, και ιδίως για τους προορισμούς που σε μεγάλο βαθμό έχουν συνδεθεί με επισκέπτες από τη Γηραιά Αλβιώνα.
Η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της παράλλαξης Δέλτα έχει κινητοποιήσει τις βρετανικές Αρχές, που επιπλέον θέλουν να πριμοδοτήσουν τον «εσωτερικό τουρισμό» και πλέον το ζητούμενο είναι να μη χαθεί πλήρως η αγορά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Εάν στα μέσα Ιουλίου αρθούν οι περιορισμοί η ζημιά θα περιορισθεί, σε αντίθετη περίπτωση σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως στα νησιά του Ιονίου, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr