Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΑΥΤΗ τη φορά, όμως, συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες οι νέες αντικειμενικές αξίες «προσγειώνονται» στην πραγματικότητα. Εξισώνονται με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.
ΕΤΣΙ, σε πάνω από 10.000 ζώνες θα υπάρξουν αυξήσεις, σε κάποιες μειώσεις, ενώ 3.500 περιοχές της χώρας αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για έναν εξορθολογισμό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια.
ΠΟΙΟ ήταν το καθεστώς που ίσχυε έως τώρα; Οι πολίτες και το κράτος συμμετείχαν σε μια εκ προτέρων συμφωνημένη «κομπίνα». Για παράδειγμα, γινόταν μια μεταβίβαση ακινήτου με αναγραφόμενη τιμή στο συμβόλαιο 150.000 ευρώ που προέκυπτε από την αντικειμενική αξία, αλλά η πραγματική αξία του ακινήτου μπορεί να έφτανε στις 300.000 ευρώ.
ΠΟΛΥ απλά υπήρχε διακίνηση μαύρου χρήματος με τις ευλογίες του κράτους, εν γνώσει των τραπεζών που έδιναν «συμπληρωματικά» στεγαστικά δάνεια και βέβαια με μεγάλο κέρδος για αγοραστές και πωλητές που γλίτωναν τους αντίστοιχους φόρους μεταβίβασης.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ο Χρήστος Σταϊκούρας και το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών βάζουν τέλος σε αυτό το «απίστευτο κι όμως ελληνικό» καθεστώς. Κατ’ αρχάς επαναφέρουν την κοινή λογική στις οικονομικές συναλλαγές που αφορούν την ακίνητη περιουσία. Δεύτερον, είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.
ΚΑΙ επειδή πάντοτε θα υπάρχει αντιπολιτευτική γκρίνια, αξίζει να σημειωθεί πως όχι μόνο δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ για κανέναν ιδιοκτήτη, καθώς θα μεταβληθούν ανάλογα οι συντελεστές, αλλά του χρόνου θα εφαρμοστεί νέα μεσοσταθμική μείωση 8% στο φόρο ακινήτων. Ετσι, η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ επί διακυβέρνησης Ν.Δ. θα φτάσει στο 30%.
ΓΙ’ αυτό καλύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξουν τη… σιωπή. Εκείνοι υπόσχονταν πως θα καταργήσουν με ένα νόμο και ένα άρθρο τον ΕΝΦΙΑ, αλλά τελικά η Ν.Δ. κούρεψε κατά ένα τρίτο το μνημονιακό χαράτσι.
Ο εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση. Ενα βήμα προς μια κανονικότητα που δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν, ούτε πριν από την πανδημία ούτε πριν από τα Μνημόνια.
ΤΟ επόμενο βήμα του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να είναι η πλήρης ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία και το να δοθούν σοβαρά κίνητρα στους πολίτες για να απαιτούν το κόψιμο αποδείξεων από επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν. Γιατί οι «αντικειμενικές αξίες» σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές πρέπει να εξισωθούν με τις πραγματικές. Το μαύρο χρήμα της καθημερινότητας μπορεί να αποκαλυφθεί, να προσθέσει δημόσια έσοδα και να «σπρώξει» την υλοποίηση των αναγκαίων μειώσεων άμεσων και έμμεσων φόρων.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr