Μία προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει συνολικά για τη Δικαιοσύνη, από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, με τον νέο δικαστικό χάρτη που έχει ψηφιστεί και τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, με τις ανακοινώσεις για το Ελεγκτικό Συνέδριο να έχουν μεγάλη σημασία, αφού πρόκειται για το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας, που μεταξύ πολλών άλλων αρμοδιοτήτων, ελέγχει τις οικονομικές δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου» αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας σε μία σειρά από διαδικασίες, όπως την ψηφιοποίηση 300 εκατομμυρίων σελίδων δικαστικών αποφάσεων και αρχείων, την οργάνωση τηλεδικών, τα τηλεπινάκια και τον ηλεκτρονικό φάκελο δικογραφίας. Περιλαμβάνει ακόμη και μία σειρά από καινοτομίες, όπως μία εφαρμογή που θα εντοπίζει αυτόματα τη σχετική για κάθε υπόθεση νομολογία και νομοθεσία, η οποία θα εισέρχεται αυτόματα στον ψηφιακό φάκελο της υπόθεσης και θα τίθεται υπόψη του εισηγητή δικαστή.
Για ένα «πάρα πολύ σημαντικό έργο στον τομέα της Δικαιοσύνης που αφορά στον εκσυγχρονισμό της και στην ψηφιακή της μετάβαση» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας για «αναβάθμιση της ποιότητας των εκδιδομένων αποφάσεων, πέρα από την επιτάχυνση».
«Ολες οι διαδικασίες, όλα τα δικόγραφα θα συγκεντρώνονται σε ένα ηλεκτρονικό σημείο. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση χρόνου και ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία μπορεί να ασκείται από ένα και μόνο γραφείο», σημείωσε, αναφέροντας ότι η διαδικασία αυτή ολοκληρώνει τη λειτουργική αναβάθμιση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις που είχαν προηγηθεί.
«Υλοποιούμε έναν συνεκτικό σχεδιασμό, ώστε μέσα από ψηφιακές λύσεις και την αξιοποίηση ακόμα και της Τεχνητής Νοημοσύνης να ενισχύσουμε τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης στο έργο τους, να επιταχύνουμε την απονομή της, αλλά και να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Στο νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα προβλέπεται η χρήση εργαλείων αυτόματης ανωνυμοποίησης των αποφάσεων», ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται και για την αρχειοθέτηση και κατηγοριοποίηση των δικαστικών υποθέσεων που έχουν εισαχθεί και εκκρεμούν στο Δικαστήριο.
Σημείωσε, πάντως, ότι «με τη διαρκή παρακολούθηση, αλλά κυρίως με τη δεοντολογική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιδιώκουμε να ρυθμίσουμε τα πεδία της κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην υποκαταστήσει την ανθρώπινη βούληση».
Το νέο σύστημα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις 16 Σεπτεμβρίου 2025, με την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρία Ντούνη, να αναφέρει ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου δεν είναι εξέλιξη, αλλά επιτακτική ανάγκη», τονίζοντας ότι εκκινεί μία νέα εποχή για το Δικαστήριο.
Ειδήσεις Σήμερα
- Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε
- Η Αλεξάνδρα Τσερνόβα συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ Κ18 και πέτυχε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο
- Η γιορτή της μητέρας: Αυτά είναι τα κατάλληλα λουλούδια για την ημέρα
- Ένοπλες Δυνάμεις: Τι αλλάζει στον χώρο της Υγείας – Οι βασικές αλλαγές και οι έξι προτεραιότητες
- Λάρισα: Τηλεφώνημα για βόμβα σε τράπεζα – Αποκλείστηκε η περιοχή
- Σέρρες: Οι υπάλληλοι καθαριότητας δεν ήθελαν τα χειραμαξίδια γιατί νόμιζαν ότι έχουν GPS και θα τους εντοπίζουν
- Πάτμος: Άνδρας πήδηξε στη θάλασσα από πλοίο, γιατί είχε ανέβει μόνο για να αφήσει τις αποσκευές των συγγενών του