Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ η επιτάχυνση στο πρόγραμμα εμβολιασμών και η δυνατότητα πλέον κάθε ενηλίκου άνω των 30 ετών να κλείσει ραντεβού για τις δόσεις ελευθερίας έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο εφιάλτης της πανδημίας ανήκει στο παρελθόν.
Η ΑΛΛΑΓΗ του κλίματος είναι πλέον εμφανής και στην οικονομία. Σύμφωνα με τις μηνιαίες έρευνες του ΙΟΒΕ, ο δείκτης εμπιστοσύνης για την οικονομία τον Απρίλιο κατέγραψε την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 12 μηνών. Οι προσδοκίες βελτιώνονται σε όλους σχεδόν τους τομείς, λόγω της επανέναρξης των δραστηριοτήτων, της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και του επικείμενου ανοίγματος του τουρισμού.
ΣΥΜΦΩΝΑ με το ΙΟΒΕ, η επιταχυνόμενη πρόοδος στη διαδικασία εμβολιασμού, οι διευρυμένες δυνατότητες ανίχνευσης του ιού, τα ηπιότερα επιδημιολογικά δεδομένα από το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και η αναμενόμενη άρση περιορισμών στην κατανάλωση και την επιχειρηματική λειτουργία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου δημιουργούν ένα σαφώς θετικότερο κλίμα στην οικονομία, ενισχύοντας τις προσδοκίες επιστροφής τους επόμενους μήνες σε συνθήκες «κανονικότητας». Ωστόσο, η επαναφορά σημαντικών τομέων της οικονομίας στα επίπεδα πριν από την πανδημία δεν θα είναι αυτόματη ούτε σίγουρη και, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε αυτήν την πορεία εξεύρεσης ισορροπίας πολλές θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η ΧΩΡΑ μπαίνει σε φάση ανάκαμψης, αλλά για να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη απαιτούνται πολιτικές πρωτοβουλίες και, κυρίως, όχι εφησυχασμός, όταν μάλιστα η πανδημία ακόμη βρίσκεται εντός των τειχών.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει εντός του καλοκαιριού τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει ως βασικό όπλο για την προσέλκυση επενδύσεων τη μείωση της φορολογίας, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμη και σήμερα πιστεύει στην υπερφορολόγηση. Η ρευστότητα παγκοσμίως είναι υψηλή, αλλά κανείς δεν χαρίζει χρήματα. Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι μεγάλο σε τομείς όπως η ενέργεια, η υψηλή τεχνολογία και τα τουριστικά ακίνητα. Αυτό που απαιτείται είναι, αφενός, τα κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα να συνδεθούν με την ενίσχυση της παραγωγής και, αφετέρου, να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για την υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων, ώστε να αξιοποιηθούν το επιστημονικό και το εργατοτεχνικό δυναμικό μας.
Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ είναι μεγάλη για να μπορέσει η Ελλάδα να αλλάξει επίπεδο. Προσοχή το επόμενο διάστημα για να μην ξεφύγει η πανδημία και γκάζι στις μεταρρυθμίσεις, ώστε από το δεύτερο εξάμηνο να περάσουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr