Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να κάνει σε τρεις μήνες όσα δεν τόλμησαν νεότεροι και χαρισματικοί προκάτοχοί του σε δύο θητείες. Ενας από τους λόγους που δείχνει να το καταφέρνει είναι ότι, αν μη τι άλλο, είχε περίπου μισό αιώνα για πρόβες. «Αν θέλετε να καταλάβετε τις πρώτες 100 ημέρες, ανατρέξτε στις 18.000 ημέρες που προηγήθηκαν», γράφουν ευφυώς οι «New York Times».
Ο ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ είχε υποσχεθεί πως στο ορόσημο των πρώτων μηνών της προεδρίας του θα γίνουν 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα περιορίσει τις οικονομικές ζημιές της πανδημίας με «ζεστό» χρήμα για τα λιγότερο ευνοημένα νοικοκυριά. Μόνο τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας, οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί έφθασαν τα 96 εκατομμύρια και το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης, αυτό το γιγαντιαίο οικονομικό πακέτο των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύει συνολικά το 9% του εθνικού εισοδήματος των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Βρυξέλλες, πολιτικοί και τεχνοκράτες διυλίζουν ακόμα το πακέτο των 750 δισ. με βαριές επιλέξιμες δαπάνες και εκταμιεύσεις που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, βέβαια, το σημαντικότερο σημείο από το New Deal του Μπάιντεν για την έξοδο από τη Μεγάλη Υφεση είναι ο τρόπος που χειρίζεται το πορτοφόλι και το ηθικό του έθνους και αν για τον υπόλοιπο κόσμο το σπουδαιότερο είναι ότι επέστρεψε στη Συμφωνία για το Κλίμα, για τους Ελληνες το σημείο-κλειδί είναι ο τρόπος που χειρίζεται τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Φαίνεται πως ο Μπάιντεν έλαβε σοβαρά υπόψη τη φράση του Θίοντορ Ρούζβελτ, που από το 1900 καθόρισε την εξωτερική πολιτική της Αμερικής στον αιώνα που ακολούθησε: «Δώσ’ τους μία ίντσα και θα πάρουν ένα μίλι».
Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ μεγάλωσε την απόσταση που είχε κουρέψει ο Τραμπ για χάρη του Ερντογάν. Τον εξοστράκισε από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, τον άφησε να περιμένει τρεις μήνες πριν κάνει την πρώτη επικοινωνία μαζί του και μόνο αφού είχε προηγηθεί από τον Μάρτιο η θερμή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και όταν τελικά σήκωσε το ακουστικό, ήταν για να προετοιμάσει τον Τούρκο πρόεδρο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που, όπως του υπενθύμισε μετρώντας μία μία τις λέξεις, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1915 στην Κωνσταντινούπολη.
ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ακάθεκτος. Η αλλαγή πλεύσης στο μεταναστευτικό, ο πόλεμος στην οπλοκατοχή των Αμερικανών, η επιστροφή στις αξίες της Δημοκρατίας και στην πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο είναι συνειδητοποιημένες επιλογές που γράφουν ήδη ιστορία από έναν πρόεδρο που όλοι τον θεωρούσαν μεταβατικό, λόγω ηλικίας. Ο ίδιος, πάντως, όταν τον ρωτούν, αντιστρέφει το ερώτημα ως εξής: «Πόσων χρόνων θα ήσουν αν δεν ήξερες την ηλικία σου; Εγώ είμαι 50».
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr