Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Το κρίσιμο στοίχημα για την επαναφορά στην κανονικότητα περνά υποχρεωτικά μέσα από το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού και οι αμφιβολίες ή οι δισταγμοί που δημιουργούνται πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι λειτουργούν ανασχετικά όχι μόνο στην υγειονομική θωράκιση της κοινότητας αλλά και στην προσπάθεια για ανάκαμψη.
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνονται τον τελευταίο καιρό μάρτυρες αντιφάσεων και παλινωδιών τόσο από τις κυβερνήσεις ορισμένων χωρών και εθνικές επιστημονικές επιτροπές όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και την επιλογή μόνο εμβολίων m-Rna για την επόμενη μέρα.
Είναι φανερό ότι, πέραν του κριτηρίου των παρενεργειών που ερευνώνται, η παράμετρος της πολιτικής, με τις τεταμένες σχέσεις Ε.Ε. – Βρετανίας λόγω Brexit, τα οικονομικά συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των εταιριών θέτουν σε κίνδυνο τα εμβολιαστικά προγράμματα και, κατά συνέπεια, τη γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας. Και αυτό, παρότι όλες οι θέσεις των αρμοδίων συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.
Μένει ώσπου να φύγει…
Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και σίγουρα πιο γρήγορα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και τα παραδείγματα της Βρετανίας, που με τον γρήγορο εμβολιασμό με AstraZeneca μετατρέπει το μειονέκτημα του Brexit σε πλεονέκτημα μετά την πανδημία για να ανεβάσει κατακόρυφα το ΑΕΠ της, και του Ισραήλ, που επέλεξε να εμβολιάσει μαζικά τον πληθυσμό του με διαδικασίες fast track, χωρίς προτεραιοποιήσεις, έχοντας εξασφαλίσει τις απαιτούμενες δόσεις από την Pfizer και στοχεύοντας σε μια άμεση ανάκαμψη της οικονομίας του, δείχνουν τον δρόμο.
Η επαναφορά της οικονομίας και της κοινωνίας σε, σχεδόν, κανονικούς ρυθμούς με παράλληλους υγειονομικούς κανόνες αποτελεί μια δύσκολη άσκηση, όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός. Βασική προϋπόθεση είναι όμως να πειστούν οι πολίτες ότι το εμβόλιο δεν είναι μόνο ατομικό διαβατήριο υγείας και ελευθερίας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας και, παράλληλα, αφετηρία μιας καλύτερης ζωής για όλους και μιας δυναμικής πορείας της χώρας προς την πρόοδο.
Ηδη βλέπουμε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα ανακάμπτει, καθώς η πραγματική οικονομία διαβλέπει το τέλος αυτής της δοκιμασίας και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το α’ δίμηνο του 2021, ενώ οι κατασκευές είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, στις αρχές του 2009. Οι εξαγωγές αναθερμαίνονται και στο τέλος του έτους προβλέπεται ανάπτυξη άνω του 3%. Αν αξιοποιηθούν και οι πόροι του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr