Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης
Αρχισε ο αγώνας κατά της πανδημίας και διάφορα μέτρα ανακοινώνονταν στη λογική της συμφωνηθείσας συνθήκης. Οπως και στις υπόλοιπες χώρες, στην πορεία εφαρμόστηκαν μία σειρά από μέτρα, τα οποία -κατά περίπτωση- χαλάρωναν. Επειτα από 13 μήνες, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να επιτρέψει την επαναλειτουργία του εμπορίου. Μαζί με την επιτροπή λοιμωξιολόγων έθεσε τους περιορισμούς κάτω από τους οποίους θα γίνει. Λίγες ώρες αργότερα, εξαίρεσε από την επαναλειτουργία τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας. Και κάπου εδώ αρχίζει η γκρίνια.
Θα συμφωνήσω ότι η αρχική απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί αφότου είχαν μελετηθεί όλα τα δεδομένα. Η εξαίρεση των τριών επίμαχων περιοχών θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί ταυτόχρονα με το άνοιγμα της αγοράς στην υπόλοιπη χώρα. Φυσικά, η ετεροχρονισμένη απόφαση της κυβέρνησης έδωσε τροφή να αναβιώσει το φάντασμα της «κακής» Αθήνας. Εκεί όπου υποτίθεται ότι ζουν διεφθαρμένοι, οι οποίοι απολαμβάνουν διαφορετικά προνόμια από τους υπόλοιπους Ελληνες. Γιατί λοιπόν ανοίγει το εμπόριο στην «κακή» Αθήνα και δεν ανοίγει στην (προφανώς «καλή») Θεσσαλονίκη; Είναι το αθηνοκεντρικό κράτος που «πολεμάει» τη συμπρωτεύουσα και γενικότερα την ελληνική ύπαιθρο; Φυσικά και όχι. Και, κυρίως, υπάρχει κάποιο κίνητρο ή δόλος πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση; Σίγουρα όχι.
Από εκεί και πέρα, αναρωτιέμαι: Εχει αλλάξει η αρχική συμφωνηθείσα συνθήκη; Ως χώρα βάζουμε πλέον σε υψηλότερη προτεραιότητα την οικονομία από την υγεία; Ως σύγχρονοι Γαλάτες, μία μερίδα εμπόρων ενός μικρού δήμου της Θεσσαλονίκης απειλεί ότι θα ανοίξει τα καταστήματα. Εχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο; Είναι έτοιμοι να αναλάβουν το ρίσκο, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με τις πορείες που βύθισαν στο κόκκινο την Αττική; Επανειλημμένα λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση έχουν εξηγήσει ότι η κατάσταση στην Αθήνα μπορεί επιδημιολογικά να παραμένει άσχημη, αλλά έχει πλέον σταθεροποιηθεί. Γι’ αυτό και δόθηκε το «πράσινο φως» στο εμπόριο. Αντίθετα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα καλπάζουν προς την κορύφωση του τρίτου κύματος και ένα ενδεχόμενο άνοιγμα θα έριχνε λάδι στη φωτιά.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Φυσικά, ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την αρρυθμία που προκάλεσε η κυβερνητική απόφαση. Μόνο που κανένα δεν ζήτησε ευθέως να επιτραπεί η επαναλειτουργία της αγοράς σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Ναι, είναι δύσκολο να έχεις ένα κατάστημα κλειστό για πολλούς μήνες. Ναι, ήταν λάθος ο χειρισμός του άνοιξε-κλείσε του εμπορίου στις τρεις περιοχές. Αλλά να μη φανταζόμαστε παγκόσμιες συνωμοσίες ή διάφορα άλλα σενάρια πίσω από την απόφαση. Η υγεία πρέπει να παραμείνει πάνω από την οικονομία. Ακόμη και σήμερα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr