Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Από διαρροή στον τουρκικό Τύπο πληροφορηθήκαμε, επίσης, ότι η συνάντηση στην Αγκυρα θα έχει ως επίκεντρο «τις συνομιλίες των δύο ηγετών», ήτοι Μητσοτάκη-Ερντογάν. Δε νομίζω ότι απασχόλησε την ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία συνηθίζει να ανακοινώνει πρώτη ό,τι συμφωνούν ΚΑΙ οι δύο πλευρές από το 1981 και εντεύθεν.
Το tweet του Αλέξη στις 5 Φεβρουαρίου 2019, όταν συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Αγκυρα, ήταν αποκαλυπτικό: «Να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντας». Και δεν έγινε τίποτε. Αραγε σε ποια νέα βάση θα οικοδομηθεί ένας νέος διάλογος ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτἀκη και τον Ταγίπ Ερντογάν με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στον Εβρο και στο Αιγαίο;
Οι διερευνητικές επαφές, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελούν πράγματι έναν δίαυλο επικοινωνίας. Οπως δήλωνε πάντα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «θα είναι πολλαπλά επιζήμιο να σταματήσει ο διάλογος με την αντίπερα όχθη». Ο διάλογος, σήμερα, περιορίζεται σε τεχνικά θέματα. Δεν δεσμεύει καμιά πλευρά. Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ο Ν. Δένδιας, όσες φορές χρειάστηκε να τοποθετηθεί, αμέσως ή εμμέσως, είτε για διαπραγμάτευση είτε για συνυποσχετική, ώστε να παραπεμφθεί η διαφορά στη Χάγη, αναφέρεται στο ένα και μόνο ζήτημα:
Στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό μπορεί να συζητηθεί μέσω συνεντεύξεων που δίνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών; Δεν νομίζω. Πιθανολογεί ότι οι επαναληπτικές συνεντεύξεις μπορεί να αποδώσουν…
Ο Ν. Δένδιας δηλώνει ότι η συνάντηση με τον ομόλογό του έχει νόημα «αν διεξαχθεί σε κατάλληλο κλίμα». Αναρωτιέμαι αν οι κινήσεις του τουρκικού στόλου τις τελευταίες δέκα μέρες συμβάλλουν στη δημιουργία του «κατάλληλου κλίματος» που ετέθη ως προϋπόθεση της συνάντησης.
Μετά την Παρασκευή της 15ης Ιουλίου 2016, που η μικρή ομάδα αξιωματικών κινήθηκε κατά του Ερντογάν, η ρητορική του έναντι της Ελλάδας είναι προκλητική και εντός της Τουρκίας άκρως αυταρχική. Προσθέτοντας και τα οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύονται καθημερινά στην Τουρκία, δεν επιτρέπουν περιθώρια κινήσεων στον Ερντογάν, πέρα από το σύνηθες μοντέλο αντίδρασής του:
Εντός της Τουρκίας θα ξεκινήσει ένα νέο κυνήγι μαγισσών και εκτός της Τουρκίας δημιουργία νέων κρίσεων.
Το καλοκαίρι 2021 είναι ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα για την ελληνική οικονομία. Μία επανάληψη των περυσινών τουρκικών κρίσεων θα έχει δυσβάσταχτες συνέπειες.
Υποθέτω ότι ο Ν. Δένδιας έχει αυτό το ζήτημα κορυφαίο στην ατζέντα του σε εννέα μέρες που θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον ομόλογό του.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr