Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ΥΦΕΣΗ διαμορφώθηκε στο 8,2%, ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ αξιοσημείωτες ήταν η αύξηση των επενδύσεων και η σημαντική άνοδος κατά 13% των εξαγωγών, που κάλυψαν ένα μέρος της ζημιάς από την πτώση του τουρισμού.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι η εικόνα της οικονομίας θα είναι άσχημη στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Πέρυσι, στο αντίστοιχο διάστημα η Ελλάδα είχε καταγράψει ανάπτυξη, από τις λίγες χώρες που τα είχαν καταφέρει, καθώς είχε ξεκινήσει η επέλαση του κορονοϊού στην Ευρώπη. Επομένως, φέτος η «βάση σύγκρισης» θα είναι υψηλή, ενώ η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες καραντίνας.
ΩΣΤΟΣΟ, τα μηνύματα που έρχονται για την επόμενη μέρα είναι ενθαρρυντικά. Οι παράγοντες του τουρισμού αναμένουν σημαντική αύξηση της κίνησης, εφόσον προχωρήσουν οι εμβολιασμοί το επόμενο τρίμηνο και λειτουργήσει το πιστοποιητικό μετακινήσεων, που αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση τις επόμενες ημέρες, ύστερα από σχετική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιανουάριο, ενώ και η οικοδομική δραστηριότητα έκλεισε με θετικό πρόσημο το 2020, παρά τις δυσκολίες της καραντίνας.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, το γεγονός ότι έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των καταθέσεων κατά 21 δισεκατομμύρια ευρώ δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι η κατανάλωση θα ανακάμψει δυναμικά, μόλις αποφασισθεί η επανεκκίνηση της αγοράς.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον επικεφαλής αναλυτή της Εθνικής Τράπεζας, Νίκο Μαγγίνα, από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και μετά αναμένεται αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε ετήσια βάση κατά 10%. Με άλλα λόγια, η οικονομία θα τρέξει με υψηλούς ρυθμούς από το Πάσχα και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε άλλες αρνητικές εκπλήξεις από τις μεταλλάξεις του ιού.
ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ επιτελείο διαχειρίζεται με σύνεση τα διαθέσιμα του κράτους, ενώ, όπως φάνηκε από τις προχθεσινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη και Σταϊκούρα, οι ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις αυξάνονται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του υγειονομικού εφιάλτη, προκειμένου η παραγωγική μηχανή της χώρας να μείνει ισχυρή, όταν θα πρέπει να γίνει η «αποσωλήνωση» από την κρατική στήριξη.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ όμως υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, επείγει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που βαρύνεται και από την όξυνση του δημογραφικού προβλήματος, όπως επίσης η εκλογίκευση του τραπεζικού συστήματος, που λειτουργεί με μη ανταγωνιστικά επιτόκια (σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη) εις βάρος της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι οι καταστροφολογίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η οικονομία δείχνει σημάδια ζωής και η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις αξιοποιώντας και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ισχυρή ανάπτυξη φέτος.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr