Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Το θέμα δεν είναι αν εξέπληξαν κάποιον οι καταγγελίες της Μέγκαν Μαρκλ αλλά αν πραγματικά αφορά τον πλανήτη η διαμάχη ανάμεσα σε μια νύφη με τη βασιλική πεθερά της. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από την οικογένεια. Διότι ελάχιστοι θυμούνται και ακόμα λιγότεροι ασχολούνται με το γεγονός ότι η μοναρχία επιβιώνει μέχρι σήμερα στην προηγμένη κατά τα άλλα Σκανδιναβία, ενώ βασιλιά έχει ακόμα και το «σπίτι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Βέλγιο.
Ομως, όταν μιλάμε για τον Οίκο των Ουίνδσορ, που διαπερνά τη βρετανική ραχοκοκαλιά και επηρεάζει τους Βρετανούς περισσότερο και από τη Βουλή των Λόρδων, η απάντηση είναι ναι.
ΟΣΟ ΒΑΛΣΑΜΩΜΕΝΗ και αν θεωρούμε την εικόνα της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτω από το πετρωμένο πρωτόκολλο κρύβεται περισσότερη κίνηση από όση επιτρέπουν να φαίνεται. Και κάτι που κινείται παράγει αναπόφευκτα αποτελέσματα σε μια χώρα που ανήκει στις 7 πιο ισχυρές του πλανήτη και παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη. Οι δεσμοί του θεσμού της μοναρχίας με τον βρετανικό λαό είναι ιστορικοί, συναισθηματικοί -με γκάμα από τη λατρεία μέχρι το μίσος-, αλλά και στεγνά οικονομικοί. Πληρώνονται πλουσιοπάροχα για να «εργάζονται για το καλό του λαού», σε μια φαινομενικά win win συνθήκη.
Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ αποτελεί την πιο ισχυρή τουριστική ατραξιόν της χώρας, αποδίδοντας ετησίως στην εθνική οικονομία τα έσοδα ενός ΕΝΦΙΑ, περίπου 1,8 δισεκατομμύρια στερλίνες. Ωστόσο, η βιομηχανία του Στέμματος είναι πολύπλοκη και κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια την πραγματική περιουσία της βασίλισσας. Για παράδειγμα, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και το Κάστρο των Ουίνδσορ, όπως και τα Βρετανικά Βασιλικά Κοσμήματα, ανήκουν στη δικαιοδοσία ενός ειδικού τραστ και όχι προσωπικά στη βασίλισσα Ελισάβετ. Ωστόσο, αν και στη λίστα με τους πιο πλούσιους Ευρωπαίους βασιλείς βρίσκεται σχετικά χαμηλά -πρώτος με περιουσία 4 δισ. δολάρια είναι ο παντελώς άσημος Χένρι του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου-, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρύβει τεχνηέντως την περιουσία της. Πρόσφατη, άλλωστε, είναι η αποκάλυψη του «Guardian» για νόμο της δεκαετίας του ’70, που είχε περάσει με βασιλική «συναίνεση» με σκοπό να μπορεί να έχει τις επενδύσεις της υπό τον μανδύα κρατικής εταιρίας και σε καθεστώς απορρήτου. Είχαν προηγηθεί ισχυρές πιέσεις σε Αγγλους πολιτικούς από το, κατά τα άλλα, ουδέτερο Στέμμα.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΣΤΑ 94 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ η βασίλισσα Ελισάβετ το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να περιμένει να περάσει το σκάνδαλο Χάρι – Μέγκαν, όπως πέρασαν και τα άλλα. Οσοι νόμιζαν ότι η υπόθεση της Νταϊάνα θα κατέστρεφε τον θρόνο διαψεύστηκαν. Το ακόμα σοβαρότερο σκάνδαλο του πρίγκιπα Αντριου, ο οποίος απολάμβανε τις υπηρεσίες ανήλικων κοριτσιών που τροφοδοτούσε το κύκλωμα Μπέρνσταϊν, κύλησε ακόμα πιο σιωπηλά, με μια ανώδυνη παραίτηση από τα δημόσια καθήκοντά του.
Τα βρετανικά «WikiLeaks», που, σύμφωνα με τον συνταγματολόγο της Οξφόρδης, Τόμας Ανταμς, αποκάλυψαν «ένα είδος επιρροής στη νομοθεσία που οι επαγγελματίες λομπίστες μόνο να ονειρευτούν μπορούν», ξεχάστηκαν ακόμα γρηγορότερα. Αραγε, θα γίνει τώρα το ίδιο με τις κατηγορίες για ρατσισμό και έλλειψη παντελούς ευαισθησίας απέναντι στις ψυχικές ασθένειες;
Από την στήλη «Άλλη Όψη» του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr