Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η αλήθεια όμως είναι ο «Νόμος για το Σχέδιο Σωτηρίας της Αμερικής», όπως ονομάζεται το πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων που πέρασε μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, θα μπορούσε τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών να συγκριθεί με το New Deal του Φραγκλίνου Ντελάνο Ρούζβελτ στις αρχές του ’30.
Ο νόμος, τον οποίο ο Μπάιντεν δήλωσε «ανυπόμονος» να κυρώσει σήμερα Παρασκευή, δεν προβλέπει μόνο άμεσες πληρωμές στους περισσότερους Αμερικανούς, δεν απελευθερώνει μόνο δισεκατομμύρια δολάρια για την έρευνα, τα τεστ και τους εμβολιασμούς κατά της Covid, αλλά επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τα οικογενειακά επιδόματα, βάζοντας τα θεμέλια για μείωση στο μισό της παιδικής φτώχειας στις ΗΠΑ, που υπολογίζεται σε 15%.
Το πακέτο Μπάιντεν είναι σε μέγεθος όσο οι τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις του Τραμπ κατά των οικονομικών συνεπειών της Covid, τυγχάνοντας ταυτόχρονα υπερδιπλάσιο από το πακέτο Ομπάμα κατά της ύφεσης του 2008.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Επίσης, για να έχουμε πλήρη εικόνα των μεγεθών, τα 1,9 τρισ. του «μπαϊντενικού New Deal» είναι ποσό υπερδιπλάσιο των δημοσίων εσόδων των ΗΠΑ το 2019 (3,5 τρισ. δολάρια).
Η αμερικανική κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ 1.400 δολάρια σε κάθε Αμερικανό με ετήσιο εισόδημα κάτω των 80.000 δολαρίων (δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού), 300 δολάρια το μήνα για κάθε παιδί, θα επεκτείνει τα επιδόματα και την ασφάλιση των ανέργων, θα εφαρμόσει σημαντικές φοροαπαλλαγές για φυσικά και νομικά πρόσωπα, χορηγώντας ταυτόχρονα άμεση ρευστότητα σε επιχειρήσεις, πολιτείες και δήμους και επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς ούτως ώστε η οικονομία να ξαναπάρει γρήγορα μπροστά μετά το τέλος της πανδημίας.
Η πλούσια Αμερική γκρίνιαξε για κίνδυνο πληθωρισμού και από την άλλη μεριά ο Μπέρνι Σάντερς για την παράλειψη καθιέρωσης εθνικού κατώτατου ωρομισθίου 15 δολαρίων. Ηδη όμως ο Μπάιντεν έχει κάνει αρκετά για να μείνει στην Ιστορία.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr