Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης πανελλαδικής έρευνας (Metron Analysis) με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή» σε εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης ήταν πολλά και ενδιαφέροντα, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση που τα συνόδευσε.
Η αποδοχή των μέτρων από τους πολίτες ήταν ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν οι συνομιλητές, με την έρευνα να δείχνει πως στην πρώτη καραντίνα, την περασμένη άνοιξη δηλαδή, το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο ενώ τώρα εμφανίζεται να υποχωρεί. Κάτι προφανώς αναμενόμενο, αφού μετά από ένα χρόνο περιορισμών, τόσο οι απλοί πολίτες όσο και το υγειονομικό προσωπικό, πολύ περισσότερο, εμφανίζουν σημάδια ψυχικής κόπωσης. Το ερώτημα που τέθηκε αν θα βοηθούσε η δημοσιοποίηση περισσότερων δεδομένων και στατιστικών επιστημονικών στοιχείων, τα οποία θα ερμήνευαν και κυρίως θα δικαιολογούσαν το σκεπτικό των αποφάσεων της επιτροπής, θα μπορούσε να είναι από μόνο του αντικείμενο ημερίδας.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Από τη μία υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι περισσότερα ανοικτά δεδομένα θα αποδείκνυαν την αναγκαιότητα συγκεκριμένων μέτρων και έτσι θα έπειθαν τους πιο δύσπιστους. Από την άλλη, υπάρχει ο προβληματισμός αν στην υπερπληροφόρηση που ήδη βιώνουμε θα επέφερε μεγαλύτερη σύγχυση η παράθεση εξειδικευμένων δεδομένων και στατιστικών αναλύσεων. Πόσω μάλλον, όταν τα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, καθώς διαρκής είναι και η εναλλαγή της φύσεως του κορονοϊού. Η Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και μέλος της επιτροπής, δεν έκρυψε ότι η πολυφωνία των επαγγελματιών Υγείας δημιουργεί φαινόμενα διχασμού στον κόσμο. Γι’ αυτό και η ίδια θα συμφωνούσε στην έκδοση ενός δελτίου Τύπου, στο οποίο θα συνοψίζονταν βασικά συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα, στοιχεία που να δείχνουν ότι με τη χρήση μάσκας φέτος η παρουσία της εποχιακής γρίπης είναι μηδενική.
Η αλήθεια είναι ότι η πολυφωνία, όχι μόνο των ειδικών, αλλά και των πολιτικών και των δημοσιολογούντων, περισσότερο μπερδεύει παρά ξεδιαλύνει. Ειδικά η εμμονή με τις ημερομηνίες ανοίγματος ή κλεισίματος της αγοράς και των δραστηριοτήτων, οι οποίες εκ των πραγμάτων καθορίζονται όχι ανάλογα με τις επιθυμίες ή τις ανάγκες μας, αλλά από την πορεία της πανδημίας, επιτείνει τη δυσφορία. Δύσκολοι καιροί, δύσκολα διλήμματα.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr