Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Η Γερμανία, όσο και αν τη φέρουν σε κόντρα με το ΔΝΤ, δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα να αποχωρήσει τώρα το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, εν όψει μάλιστα των επερχόμενων γερμανικών εκλογών, καθώς δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να περάσει ένα νέο πρόγραμμα από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που, μετά τις εκλογές, και με την υπόθεση εργασίας ότι θα κερδίσει και πάλι η Ανγκελα Μέρκελ, η σύνθεση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού το πιθανότερο είναι να διαμορφώνει συσχετισμούς σε βάρος της Ελλάδας. Ακόμα όμως και αν δεν συμμετείχε το ΔΝΤ, είναι βέβαιο ότι η Γερμανία και ο Σόιμπλε δεν θα συμφωνούσαν σε ένα νέο πρόγραμμα χωρίς μέτρα. Και, βεβαίως, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ειπωθεί ότι το ΔΝΤ μπορεί να αποχωρήσει επειδή δεν το θέλει ο κ. Τσίπρας.
Μάλιστα, ο Σόιμπλε είπε και κάτι άλλο. Οτι δεν θα προσπαθήσει να πείσει τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διότι οι βουλευτές απλώς θα του απαντούσαν πως η ελληνική πλευρά «δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί, παρά την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί». Με απλά λόγια, αυτό που λέει ο Σόιμπλε είναι ότι ή θα δεχθεί η Ελλάδα τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, όπως είναι η μείωση του αφορολογήτου και οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ασχέτως εάν το Ταμείο θα συμμετέχει ή όχι στο πρόγραμμα, ή η Γερμανία δεν θα συναινέσει σε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Τα χρήματα τελειώνουν, ο κ. Τσίπρας παίζει καθυστερήσεις και ο λογαριασμός για την οικονομία και τους πολίτες διαρκώς ανεβαίνει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής