Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το γεγονός ότι ένας από τους «παθόντες» ήταν ο Στέφανος Μάνος, που επί χρόνια τονίζει την ανάγκη ενός μικρότερου και αποτελεσματικότερου κράτους, είναι μάλλον ένα «σημάδι» ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στη δημόσια διοίκηση.
Η εύκολη συνταγή των κυβερνήσεων είναι να σχεδιάζουν προσλήψεις και όχι υποδομές. Κατά τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο οι δημόσιες επενδύσεις αποτελούσαν τον εύκολο στόχο για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ιδίως κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η οικονομία παρέμενε στάσιμη, η κυβέρνηση Τσίπρα πετσόκοβε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να εμφανίζει πλεονάσματα άνω του 5% όταν η δέσμευση έναντι των δανειστών ήταν αισθητά μικρότερη. Ακόμη και οικονομολόγοι που βρίσκονται κοντά στην «Aριστερά» σημείωναν ότι αυτή η επιλογή δεν οδηγούσε σε βιώσιμα δημοσιονομικά αποτελέσματα καθώς οι επενδύσεις είναι ο βασικός παράγοντας που πολλαπλασιάζει το όφελος για την οικονομία και όχι η υπερφορολόγηση των εισοδημάτων.
Οι υποδομές έχουν εγκαταλειφθεί, τα δίκτυα έχουν μείνει πίσω ώστε να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, η δημόσια διοίκηση έχει καθηλωθεί στην εποχή των γραφειοκρατικών εγκυκλίων και όχι της ενεργούς συμμετοχής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης και των φορολογουμένων.
Ταυτόχρονα όλοι οι φορείς ζητούν προσλήψεις, το προσωπικό ποτέ δεν φτάνει για την κάλυψη των αναγκών, χωρίς όμως ποτέ να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες κάθε φορέα και κυρίως να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός. Κακές υποδομές, αναποτελεσματικό κράτος, ο συνδυασμός αποδείχθηκε τραγικός για τα νοικοκυριά της Αττικής όταν ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε εάν η ευθύνη κλαδέματος των δέντρων ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ, στους δήμους, στην περιφέρεια, στα δασαρχεία ή σε όλους μαζί και στην πράξη σε κανέναν.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του Δημοσίου. Το παράδειγμα του προγράμματος εμβολιασμών, το οποίο στήθηκε από την αρχή χωρίς πολύπλοκους μηχανισμούς και ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας, δείχνει πώς πρέπει να κινηθεί το κράτος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μία μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των υποδομών αξιοποιώντας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και κυρίως εκπονώντας ένα σχέδιο αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Το σύνθημα για «μικρότερο αλλά αποτελεσματικότερο κράτος» πρέπει να γίνει πράξη, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την ανανέωση των δικτύων υποδομών, να περιορισθεί η συνυπευθυνότητα που καταλήγει σε ανευθυνότητα και να ενισχυθούν στοχευμένα οι μάχιμες υπηρεσίες ώστε να βρίσκεται και κανένας άνθρωπος να σηκώνει τα τηλέφωνα σε όσους θα αναζητούν ενημέρωση για το πότε θα έρθει το ρεύμα.
OTAN ΜΙΛΑΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΛΟΙ ΣΙΩΠΟΥΝ
Η υπόθεση Λιγνάδη έχει φτάσει πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, που κινείται αθόρυβα προκειμένου να ερευνήσει όλες τις καταγγελίες σε βάρος του τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Σήμερα αναμένεται να μεταβεί στην Εισαγγελία ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι δικαστικές αρχές θα ζητήσουν όλους τους φακέλους του ΣΕΗ με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ή άλλα αδικήματα, που έχουν αναφερθεί από ηθοποιούς κατά συναδέλφων τους.
Οταν μιλάει η Δικαιοσύνη καλό είναι όλοι να σιωπούν, και αυτό ισχύει και για πολιτικούς από το κυβερνητικό στρατόπεδο, οι άστοχες δηλώσεις των οποίων έχουν δημιουργήσει προβλήματα κυρίως στους ίδιους, αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας έχουν οδηγηθεί σε «παραληρηματικού τύπου» επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, τις οποίες σπεύδουν μετά να αναιρέσουν. Ο φάκελος «ΜeΤoo» έχει πολλές υποθέσεις ακόμη, δεν χρειάζεται φανατικός κομματισμός, παρά μόνο εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr