Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Και η αλήθεια είναι ότι αυτό έγινε με πολύ επώδυνο τρόπο για χιλιάδες νοικοκυριά που έμειναν για ημέρες χωρίς ρεύμα, σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς νερό. Με άλλα λόγια, ο κόσμος κατέβαλε το τίμημα για την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός έκτακτου καιρικού φαινομένου. Ολοι δήλωναν αναρμόδιοι για το ποιος πρέπει να κόψει τα δένδρα που πέφτουν στα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά στο τέλος οι πολίτες ήταν αυτοί που την πλήρωσαν.
Ομως, αυτές οι παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι προφανές ότι δεν δημιουργήθηκαν με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης. Δεν ανέκυψαν δηλαδή ξαφνικά τώρα, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως έσπευσαν να καταγγείλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δύο από τα οποία κυβέρνησαν επί αρκετά χρόνια τον τόπο, αλλά όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, τα επέτειναν κιόλας με παραλείψεις και πολιτικές που επέλεξαν να εφαρμόσουν.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Είναι, επίσης, γεγονός ότι η υπερδεκαετής οικονομική κρίση και τα Μνημόνια είχαν ως συνέπεια και την εγκατάλειψη των έργων υποδομών. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα με την υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτροδότησης που δεν προχώρησε και την ενεργειακή επάρκεια των νησιών. Ιδιαίτερα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που υπεγράφησαν, δεν προβλέφθηκαν έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπήρξαν λάθη και αστοχίες στη διαχείριση της κακοκαιρίας της «Μήδειας». Ωστόσο, δεν μπορεί να χρεώνονται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ευθύνες προηγούμενων που δεν πρόλαβε ακόμα να αντιμετωπίσει, αλλά έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα στα περισσότερα σοβαρά ζητήματα όπως η πανδημία. Και οι πολίτες, που δικαίως διαμαρτύρονται για την απίστευτη ταλαιπωρία τους, το γνωρίζουν αυτό και γι’ αυτό έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από την κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις.
Είναι ανάγκη, αλλά και ευκαιρία, να φτιαχτεί το κράτος. Οπως ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην πανδημία και το Δημόσιο ψηφιοποιήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, έτσι μπορεί να λυθεί άμεσα, άπαξ διά παντός, το θέμα των αρμοδιοτήτων και του συντονισμού των υπηρεσιών, ώστε να γνωρίζει ο πολίτης πού θα απευθυνθεί για το πρόβλημά του. Και επιπλέον να αξιοποιηθούν οι πόροι του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία των υποδομών που είναι απαραίτητες σε ένα σύγχρονο κράτος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr