Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η ανανέωση των μηχανισμών, η διεύρυνση του κόμματος, η τακτοποίηση των οικονομικών του, η ανάδειξη νέων και ικανών ανθρώπων μέσα από το Μητρώο Στελεχών είναι μερικά από αυτά. Oμως τα κόμματα και οι αρχηγοί τους δοκιμάζονται πραγματικά όταν ασκούν εξουσία. Τότε κρίνεται αν το πολιτικό τους πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο ή αν είναι Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.
Η διακυβέρνηση της χώρας, σε αντίθεση με την ανέξοδη ρητορική από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, δοκιμάζει σε πραγματικό χρόνο την αξιοπιστία και τη συνέπεια, τσεκάρει κάθε λεπτό τη συνέπεια μεταξύ εξαγγελιών και πράξεων και κυρίως επιβεβαιώνει την ειλικρίνεια, τις αντοχές και τις ικανότητες εκείνου που ηγείται.
Ενάμιση χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει μακράν ο πρώτος σε δημοφιλία πολιτικός αρχηγός και επιλέγεται συνειδητά από τους πολίτες ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 15 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό λέει πολλά αν σκεφτεί κανείς τις πρωτόγνωρες, διεθνώς, συνθήκες.
Η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση μετά από μια μεγάλη μνημονιακή περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πολίτες δοκιμάστηκαν σκληρά, και πριν ακόμα προλάβει η χώρα να σταθεί δυνατά στα πόδια της, προέκυψαν απανωτές κρίσεις. Η επιθετική πολιτική της Τουρκίας, το μεταναστευτικό και φυσικά η πανδημία.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Η υγειονομική καταιγίδα αποσυντόνισε τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και κλόνισε ακόμα και τα πιο αξιόπιστα εθνικά συστήματα Υγείας. Σε αυτό τον «Αρμαγεδδώνα» η Ελλάδα όχι μόνο άντεξε, αλλά βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στις λίγες χώρες του κόσμου που καταφέρνουν να διαχειριστούν υποδειγματικά την πανδημία, έχοντας ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.
Η παγκόσμια κρίση όμως λειτούργησε και ως επιταχυντής εξελίξεων. Σαν ένας «αόρατος» αξιολογητής προσώπων και καταστάσεων, ανέδειξε το αδύναμο πρόσωπο των λαϊκιστών και των πολιτικών καιροσκόπων. Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες που έπεσαν στα δίχτυα του λαϊκισμού και των δήθεν αντιεξουσιαστών, έχουν τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά στον έλεγχο της πανδημίας και στην προστασία της δημόσιας υγείας. Δείτε τι συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον και στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Και ναι, ασφαλώς ρόλο παίζουν τα πρόσωπα που ηγούνται. Σκεφτείτε μόνο πόσο διαφορετικός θα ήταν ο πλανήτης αν ο Τραμπ δεν κέρδιζε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Στην Ελλάδα, ευτυχώς, ο λαϊκισμός νικήθηκε τον Ιούλιο του ’19.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr