Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ανοίγοντας τις εργασίες του 5ου OT Forum, ο κ. Πιερρακάκης, όταν ερωτήθηκε για τα μέτρα φοροελαφρύνσεων που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, απέφυγε να μιλήσει λεπτομερώς.
Ανοιχτό ενδεχόμενο
Ερωτηθείς ειδικότερα για τις πληροφορίες περί μείωσης του συντελεστή φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 5.000 ευρώ – που πρώτος αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» από τις 22 Μαρτίου με αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του – δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υιοθέτησης αυτού του μέτρου. Τόνισε, συγκεκριμένα, ότι: «Η γενική κατεύθυνση της ΔΕΘ είναι αφαίρεση βαρών από τη μεσαία τάξη. Αφαίρεση βαρών δε και από το εισόδημα της μεσαίας τάξης». Ουσιαστικά έδειξε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά απέφυγε να το ομολογήσει ευθέως παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο.
Ελαφρύνσεις
Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κατάργησής του για όλους, όπως είχε υποστηριχθεί από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, όχι όμως και την πιθανότητα να αποφασιστούν νέες ελαφρύνσεις και στον φόρο αυτόν. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Ακούω τις τελευταίες ημέρες σενάρια περί κατάργησης ΕΝΦΙΑ. Είμαστε μία κυβέρνηση η οποία έχει ήδη μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 35% και άλλο 20% στα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί. Δεν θα ήταν αυτή η προτεραιότητά μας».
Κατά τα λοιπά, ο υπουργός προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση στοιχείων από τα οποία θα προκύπτει ότι έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της παραοικονομίας. «Το ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα βρισκόταν στο 30%, ενώ τώρα έχει πέσει κάτω από το μισό», τόνισε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι υπάρχει σχετική μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναμένεται να δημοσιευθεί.
Ρήτρα διαφυγής
Σε ό,τι αφορά τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, ο υπουργός προσδιόρισε σε περίπου 600 εκατ. ευρώ το οικονομικό όφελος από την ενεργοποίηση της ρήτρας, η οποία ως έτος βάσης θα έχει το 2024. «Ενα κομμάτι αυξημένων αμυντικών δαπανών προφανώς θα υπάρξει. Πάντως, πέραν του οικονομικού μερίσματος, προσβλέπουμε σε εθνική, κοινωνική και αναπτυξιακή προτεραιοποίηση».
Δασμοί
Από τη συζήτηση δεν έλειψε το θέμα των δασμών και οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ. «Εμείς, ως χώρα, θέλουμε να πέσει η θερμοκρασία στο τραπέζι. Θέλουμε να αφαιρούμε εμπόδια, ώστε να έχουμε εποικοδομητικό ρόλο. Η φωνή μας θέλουμε να είναι πολύ ισχυρή», είπε σχετικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του και την ελπίδα «οι διαπραγματεύσεις αυτές να καταλήξουν ιδανικά και να οδηγήσουν στην αφαίρεση εμποδίων για την Ελλάδα, μία χώρα η οποία πιστεύει στο ελεύθερο εμπόριο».
Για τις ελληνικές εξαγωγές (ελαιόλαδο, τσιμέντο κ.ά.) προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός τόνισε ότι αντιστοιχούν σε ένα 5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και πρόσθεσε ότι «αυτό που κυρίως μας προβληματίζει είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις».
Ερωτηθείς για το αν οι αμερικανικές επενδύσεις θα συνεχισθούν με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Δεν νομίζω ότι οι επενδύσεις έχουν πολιτικό χρώμα. Εχουμε αμερικανικές επενδύσεις (Microsoft, Amazon, Google…), αλλά θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερα data centers για να έχουν οι επενδύσεις αυτές μεγαλύτερο αποτύπωμα. Αρκεί να μπει, φυσικά, και μία παράμετρος ασφαλείας».
ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Προς κατάργηση τα αντικειμενικά κριτήρια
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτημα για το ενδεχόμενο ευνοϊκών ρυθμίσεων και στη φορολογία εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και ειδικότερα για την πιθανότητα βελτιώσεων στο σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης ή ακόμη και κατάργησης του συστήματος αυτού, ο υπουργός τόνισε ότι «η έννοια του τεκμαρτού είναι το ανάποδο της έννοιας του digital» και πρόσθεσε ότι «όσο περισσότερα βήματα γίνονται προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης και της φοροδιαφυγής τόσο λιγότερα τεκμήρια χρειάζονται». Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά προανήγγειλε – εμμέσως πλην σαφώς – την κατάργηση του συστήματος των αντικειμενικών κριτηρίων το αργότερο μέχρι το 2027, όπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.».
Δικαιοσύνη
Γενικά, ο κ. Πιερρακάκης επέμεινε στο θέμα της φοροδιαφυγής προβάλλοντας ως ενδεδειγμένη λύση για την καταπολέμησή της την ψηφιοποίηση και, όπως τόνισε, «η μείωση της φοροδιαφυγής είναι κοινωνικό μέρισμα και στοιχείο δικαιοσύνης».