Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Η πραγματικότητα της πανδημίας δεν σηκώνει επικοινωνιακά τεχνάσματα ούτε πολιτικολογίες. Είναι πόλεμος. Στον πόλεμο υπάρχουν μάχες. Με νίκες και ήττες. Στις μάχες αποκαλύπτονται τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα.
ΧΘΕΣ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «είναι βέβαιο πως δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί»!
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και κάνουμε πλάκα, ενώ η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Ποιοι ήταν εκείνοι που είχαν φανταστεί πως θα ανοίξει η οικονομία; Ποιοι ήταν εκείνοι που έβγαιναν σε Μέσα Ενημέρωσης και δήλωναν σίγουροι ότι θα ανοίξει όχι μόνο το λιανεμπόριο, αλλά ακόμα και τα εμπορικά κέντρα; Ποιοι ήταν εκείνοι που παρουσίαζαν σχέδιο «ανοίγματος» με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις;
ΟΛΑ αυτά δεν τα φαντάζονταν «κάποιοι» γνωστοί άγνωστοι. Τα φαντάζονταν και τα εκστόμιζαν ως βεβαιότητα κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης.
Ο επικοινωνιακός χειρισμός του δεύτερου lockdown ξεκίνησε στραβά. Από την πρώτη ημέρα αρκετά κυβερνητικά στελέχη αντί να λένε στους πολίτες για τη δύσκολη μάχη κατά του δεύτερου κύματος της πανδημίας, στράφηκαν σε μια… ημερομηνιολογία. Στην αρχή το «άνοιγμα» θα γινόταν στις 30 Νοεμβρίου, μετά στις 7 Δεκεμβρίου. Να μη θυμηθούμε και τα σχολεία, που και αυτά θα επαναλειτουργούσαν. Αφού είδαν και απόειδαν, στη συνέχεια δήλωναν 100% σίγουροι πως θα ξεκινήσει στις 14 του μηνός και, μάλιστα, επειδή είχε χαθεί χρόνος όλα θα γίνονταν πιο γρήγορα.
ΦΑΝΤΑΣΙΑ που οργιάζει. Ενα ακατάσχετο μπλα μπλα που αναστατώνει και εξοργίζει τους πολίτες.
ΕΙΝΑΙ δυνατόν με εκατό θανάτους την ημέρα, με πληρότητα 80% στις ΜΕΘ και με «καμπανάκι» Τσιόδρα για τη Δυτική Αττική και πολλές ακόμα περιφέρειες της χώρας να συζητάει κανείς το άνοιγμα του λιανεμπορίου; Επρεπε στην κυβέρνηση να δουν το συνωστισμό στα Harrods του Λονδίνου για να κατανοήσουν τον κίνδυνο;
ΕΚΤΟΣ από τη ρήση του Μπίσμαρκ, επιβεβαιώνεται και ο στίχος της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου «δεν φταις εσύ, η φαντασία μου τα φταίει…».
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η χώρα -και όλος ο πλανήτης- βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Κάθε λάθος απόφαση πληρώνεται με απώλεια σε ανθρώπινες ζωές και με πλήγμα δισεκατομμυρίων στην οικονομία. Η φαντασία δεν έχει χώρο σε μια τέτοια επώδυνη πραγματικότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης το έχει επαναλάβει πολλές φορές, πως προτεραιότητα αποτελεί η δημόσια υγεία.
ΕΙΝΑΙ προκλητικό ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Α. Σκέρτσος, να ισχυρίζεται ότι «σε μια τέτοια κρίση δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας. Είτε έχεις και τα δυο είτε κανένα. Τόσο απλά».
ΝΑΙ, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Πρώτα εξασφαλίζεις ότι δεν θα γίνει η χώρα… Μπέργκαμο οποιοδήποτε οικονομικό κόστος κι αν υπάρξει. Και μετά περιμένεις όσο καιρό χρειαστεί για να ανοίξεις την οικονομία. Τα δημοσιονομικά τα ξαναφέρνεις στον σωστό δρόμο, έστω και με πολλές θυσίες. Το να ρισκάρεις χιλιάδες θανάτους στο όνομα της οικονομίας δεν συνάδει με την υψηλή αξία της ανθρώπινης ζωής στη χώρα μας. Τόσο απλά.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr