Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα μπορούσαν να συγκατοικήσουν εντός της Ε.Ε., αλλά αποδείχθηκε ότι δεν τις σηκώνει το κλίμα. Η πρώτη κούνησε μαντίλι και η δεύτερη αναδιπλώθηκε στον ασιατικό εαυτό της με τον χειρότερο τρόπο.
Σήμερα τις ενώνει ένα αόρατο νήμα κοινής αντιπαλότητας με την Ε.Ε. και μια εξόφθαλμη ταυτότητα συμφερόντων στην Κύπρο, την οποία το Λονδίνο καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να σκεπάσει, όπως η γάτα τις ακαθαρσίες της.
Επισήμως, η Βρετανία δεν διακρινόταν για τον «τουρκοσκεπτικισμό» τής Γαλλίας ή της Αυστρίας, καθότι την έτρωγε σαν το σαράκι ο δικός της ευρωσκεπτικισμός. Υπό αυτό το πρίσμα, η προχθεσινή αποκάλυψη της «Daily Express» ότι τα Χριστούγεννα του 2011 η βασίλισσα Ελισάβετ τάχθηκε δημόσια κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., σπάζοντας το συνταγματικό πρωτόκολλο, αποκτά πιπεράτο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα, Τζόαν Σμιθ, πρώην σύντροφο του Εργατικού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντένις ΜακΣέιν, το «σκανδαλώδες περιστατικό» έλαβε χώρα στη χριστουγεννιάτικη δεξίωση του Μπάκιγχαμ, εννέα χρόνια πριν.
Οταν ένας Συντηρητικός βουλευτής σύστησε στην Ελισάβετ την Τουρκάλα σύζυγό του, η βασίλισσα κράτησε τυπικά τις ευγένειες, αλλά στη συνέχεια είπε σε άλλους προσκεκλημένους ότι «η Ε.Ε. έχει ήδη μεγαλώσει τρομακτικά με 28 μέλη». Οταν τη διόρθωσαν ευγενικά ότι είναι 27 (η Κροατία εντάχθηκε το 2014), η βασίλισσα επέμεινε ότι «δεν θέλουμε η Τουρκία να μπει στην Ε.Ε. για πολύ καιρό ακόμη»!
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η Σμιθ χαρακτήρισε σοβαρό φάουλ εκ μέρους της βασίλισσας να εκφέρει γνώμη για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ κύκλοι του παλατιού απάντησαν μέσω μιας άλλης εφημερίδας, της «Daily Telegraph», ότι τα σχόλια της μεγαλειοτάτης παρερμηνεύθηκαν και η ίδια διατηρεί «καλή σχέση με την Τουρκία». Οποιος θέλει το πιστεύει.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr