Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ομως, λύση δεν είναι να ανοίξει η χώρα για 10 ημέρες και να ξανακλείσει ερμητικά από τις αρχές του 2021, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα όριά του και τις εστίες του κορονοϊού διάσπαρτες σε όλες τις περιφέρειες. Η περίοδος των εορτών προσφέρεται για αυστηροποίηση των μέτρων και όχι για χαλάρωση, και αυτό προκύπτει και από όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Γερμανία αντιμετώπιζε μέχρι τώρα το δεύτερο κύμα πανδημίας με μία καραντίνα ελαφρού τύπου. Εκλεισαν τα μπαρ και οι κινηματογράφοι, αλλά τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα εξακολουθούσαν να λειτουργούν, η εστίαση συνέχισε χωρίς τραπεζοκαθίσματα, ενώ δεν υπήρχαν απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ή υποχρέωση για αποστολή SMS.
Το μοντέλο αυτό απέτυχε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι λοιμώξεις αυξήθηκαν αλματωδώς, σχεδόν 30.000 ημερησίως, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας, ενώ προχθές έχασαν τη ζωή τους 568 άνθρωποι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 20.000. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις μεταφέρονται και στο κραταιό Σύστημα Υγείας της χώρας, που πιέζεται ασφυκτικά. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους γερμανικού υπουργείου Υγείας, το 82% των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι κατειλημμένο, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύεται είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στη Βαυαρία, ο τοπικός πρωθυπουργός ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων έως τις 10 Ιανουαρίου προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα, ενώ και η καγκελάριος Μέρκελ συμφωνεί με τις εισηγήσεις των ειδικών για αυστηρότερα μέτρα τα Χριστούγεννα. Το «light» lockdown δεν είχε αποτελέσματα, αντιθέτως ο κορονοϊός έχει εισβάλει στα περισσότερα κρατίδια της χώρας. Το ίδιο καταγράφεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Οι τελευταίες αποφάσεις του Βερολίνου για αυστηροποίηση των μέτρων μπορεί να αποτελέσουν «οδηγό» και σε εμάς προκειμένου να αποφύγουμε τα ίδια λάθη εν όψει εορτών.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, προσγείωσαν πολλούς που πίστευαν ότι θα μπορούσε να ανοίξει η αγορά όταν η πανδημία βρίσκεται σε φάση κορύφωσης, αλλά η επιλογή αυτή είναι η πιο ασφαλής για τη δημόσια υγεία. Το κόστος είναι μεγάλο για την οικονομία, αλλά μικρότερο από ένα μεθεόρτιο τρίτο lockdown με τις Εντατικές γεμάτες και το ιατρικό προσωπικό εξαντλημένο. Αλλωστε η οικονομία δεν τελειώνει τα Χριστούγεννα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, Ελληνες ευρωβουλευτές ανέλαβαν σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αναχαιτίσουν την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και να καταδείξουν την υποκρισία ευρωπαϊκών χωρών έναντι της Τουρκίας. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος απέστειλε επιστολές στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας ζητώντας το πάγωμα της συνεργασίας των ισπανικών εταιριών με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τη ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου «Αναντολού».
Στην επιστολή, που υποστηρίχθηκε από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς σε Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Κύρτσος επισημαίνει ότι επιβάλλεται το εμπάργκο όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν υιοθετήσει πολιτική καλής γειτονίας. Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη και της Γερμανίδας συναδέλφου της (από το κόμμα των Πρασίνων) Χάνα Νόιμαν, 53 Γερμανοί και Ελληνες ευρωβουλευτές ζητούν από την καγκελάριο Μέρκελ να αναστείλει την παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία λόγω των προκλητικών ενεργειών της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται για συμβολικές κινήσεις, που όμως μεγαλώνουν την πίεση σε Ευρωπαίους ηγέτες που υποστηρίζουν την Αγκυρα αλλά έχουν απέναντί τους την κοινή γνώμη στις χώρες τους.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση