Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί σε συνθήκες ανοικτής οικονομίας, η απόσταση μεταξύ μηδενικών κρουσμάτων και καραντίνας καλύπτεται σε χρόνο-ρεκόρ λόγω της επιθετικής δυναμικής του ιού σε αυτό το δεύτερο κύμα, όπως διαπιστώσαμε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.
Η Ευρώπη προσπάθησε να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορονοϊού με το σύστημα των «καθυστερήσεων», πιστεύοντας ότι με ήπια μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την έναρξη διάθεσης του εμβολίου στο ευρύ κοινό.
Η επιλογή αυτή αποδείχθηκε καταστροφική για πολλά κράτη. Το Βέλγιο πλέον έχει βρεθεί σε συνθήκες συναγερμού και οι Αρχές της χώρας αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς Covid στη Γερμανία λόγω υπερκάλυψης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Οι νεκροί στην «πρωτεύουσα» των ευρωπαϊκών θεσμών από τον θανάσιμο ιό είναι πάνω από 12.500, όταν ο πληθυσμός του Βελγίου είναι αντίστοιχος με τον ελληνικό.
Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί και χώρες με ισχυρά Συστήματα Υγείας, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, που μετρούν πάνω από 40.000 θύματα, ενώ ακόμη και η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης ιατρών και νοσηλευτών. Επίσης, κράτη της Κεντρικής Ευρώπης που είχαν διακριθεί στο πρώτο κύμα πανδημίας, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, μετρούν καθημερινώς πάνω από 200 νεκρούς ενώ εφιαλτική είναι η κατάσταση στα Βαλκάνια, όπου η Βουλγαρία θρηνεί 70 νεκρούς ανά 24ωρο και η Ρουμανία 150.
Ολα αυτά τα στοιχεία δείχνουν πόσο κρίσιμη είναι η τρέχουσα συγκυρία για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για τη νέα καραντίνα βλέποντας την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε τα χρονικά περιθώρια για να αναχαιτισθεί η πανδημία.
Ηδη αρκετές μονάδες του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζονται, το φορτίο του ιού σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Δράμα είναι υψηλό και ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση είναι μεγάλος.
Η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση είναι αντιφατική. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πριν από ένα μήνα αμφισβητούσαν τις αποφάσεις για κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων από τις 12:30, τώρα εγκαλούν τον πρωθυπουργό ότι άργησε να λάβει μέτρα ενώ ο κ. Τσίπρας, που επί των ημερών του δεν προστέθηκε ούτε μία κλίνη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θεωρεί κρίσιμο στοιχείο για την αναχαίτιση της πανδημίας την αντικατάσταση του υπουργού Υγείας, που παρεμπιπτόντως τυγχάνει και ευρείας δημοτικότητας.
Στις τρεις εβδομάδες τής καραντίνας πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο η εξέλιξη των κρουσμάτων και επιπλέον η κυβέρνηση να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα, επιβάλλοντας συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μην ξαναγυρίσουμε στο σημείο μηδέν. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας μέχρι το καλοκαίρι ήδη θεωρείται δεδομένη αλλά απαιτείται ταυτόχρονα η αύξηση του αριθμού των τεστ κορονοϊού ώστε να εντοπίζονται γρήγορα οι εστίες αναζωπύρωσης και να λαμβάνονται χωρίς καθυστέρηση οι σχετικές αποφάσεις από την επιστημονική επιτροπή.
Η κατάσταση είναι δύσκολη, όχι όμως χειρότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη, και αυτό το στοιχείο δεν είναι για να το πανηγυρίζουμε αλλά για να το διαφυλάξουμε με πιστή εφαρμογή των μέτρων και επιτελικό σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες, όταν και η χρήση του εμβολίου θα σταματήσει τη διασπορά του θανατηφόρου ιού.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση