Τη διάταξη κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλιση,ς Νίκη Κεραμέως, και προβλέπει ότι ο ΕΦΚΑ μπορεί (δύναται) να αναθέτει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.
Το… τεφτέρι
Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αγγίζουν σήμερα τα 49 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ να είναι κύριες οφειλές και 17 δισ. ευρώ προσαυξήσεις.
Η είσπραξή τους θα συνεχίσει να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Τα έσοδα του ΚΕΑΟ για το 2024 από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ και, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, υπάρχει περιθώριο περαιτέρω αύξησης με τη χρήση νέων εργαλείων που θα στοχεύουν στο να τηρούνται οι όροι των ρυθμίσεων, αλλά και οι προθεσμίες πληρωμών που αθετούν πολλοί οφειλέτες, με αποτέλεσμα να χάνουν τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων.
Με τις οφειλές που θα εισπραχθούν θα δοθεί δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.
Μπλόκο
Στο δε κείμενο της διάταξης προβλέπεται ρητά ότι στις υπηρεσίες που θα παρέχουν οι ιδιώτες δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ούτε η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι κατασχέσεις έναντι χρεών.
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό, ενώ στις συμβάσεις θα προβλέπονται ειδικοί όροι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον τρόπο επικοινωνίας με τους οφειλέτες.
«Ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, αλλά και την ανταποδοτικότητά του, αφού τα πρόσθετα έσοδα θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Κεραμέως.
Με το νέο πλαίσιο οι ιδιώτες σύμβουλοι αύξησης των εσόδων από την εισφοροδιαφυγή θα μπορούν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ», να εισηγούνται και νέα μέτρα για τη βελτίωση των εισπράξεων με εξατομικευμένες ρυθμίσεις χρεών, δηλαδή με περισσότερες από τις 24 δόσεις που προβλέπει η νομοθεσία.