Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
» ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΙ αναλυτές ποντάρουν πολλά στην άφιξη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μόλις λίγα 24ωρα μετά το τουιτάρισμα της ρωσικής πρεσβείας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεδομένου του αμερικανικού κενού από τις εκλογές του Νοεμβρίου, το οποίο θα τραβήξει μέχρι τον Ιανουάριο όταν θα αναλάβει ο νέος -ή ο παλιός- πρόεδρος, έχει μεγάλη σημασία να ακουστεί δυνατά η φωνή της «ρωσικής αρκούδας» στην Αγκυρα.
» ΟΙ ΒΑΘΙΕΣ ιστορικές ρίζες Ελλάδας-Ρωσίας, που περιλαμβάνουν έναν εκ των προκατόχων του Λαβρόφ και από τους σπουδαιότερους διαμορφωτές της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον Ιωάννη Καποδίστρια, φθάνουν έως τις μέρες μας. Το καλό είναι ότι αντέχουν ακόμα και όταν δοκιμάζονται σκληρά είτε από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η Ε.Ε. (Ουκρανικό, υπόθεση Ναβάλνι, ενεργειακά), είτε από δικές μας αστοχίες. Οπως επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όταν το διπλωματικό ρήγμα άνοιξε επικίνδυνα με τις απελάσεις Ρώσων αξιωματούχων. Ευτυχώς, ένας από τους πρώτους στόχους που έθεσε ο Νίκος Δένδιας, όταν ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, ήταν η αναθέρμανση των σχέσεών μας με τη Ρωσία, μια απόφαση που αποδεικνύεται πολύτιμη στην παρούσα φάση.
» ΦΥΣΙΚΑ, στην πολιτική και τη διπλωματία δεν υπάρχουν εύκολοι μονόδρομοι, παρά μόνο δύσκολες διασταυρώσεις. Ολοι αντιλαμβάνονται πως ένας από τους λόγους που η Ευρώπη δεν τιμωρεί αποφασιστικά την Τουρκία είναι επειδή δεν θέλει να προσδεθεί στο άρμα της Ρωσίας και να αποκοπεί από τη Δύση. Ολοι αντιλαμβάνονται, επίσης, πως ο Ερντογάν προσεγγίζει τη Ρωσία, αγοράζοντας, για παράδειγμα, ρωσικούς πυραύλους, ακριβώς επειδή γνωρίζει πως αποτελεί το αντίπαλον δέος Ευρώπης και Αμερικής. Και, φυσικά, μιλάμε για τους Ρώσους, οι οποίοι δεν παρασύρονται ποτέ από ένα μόνο κομμάτι του παζλ. Και, πραγματικά, η μεγάλη εικόνα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι πολύ πιο πολύπλοκη ακόμα και από το 1+1=11. Οι δύο στρατηγικοί εταίροι και όχι σύμμαχοι, όπως φρόντισε να διευκρινίσει πρόσφατα ο Λαβρόφ, έχουν πολλά κοινά αλλά και πολλά αντικρουόμενα (π.χ. Λιβύη, Καύκασος-Ναγκόρνο Καραμπάχ) συμφέροντα.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
» ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ρώτησαν τον Λαβρόφ τι χρειάζεται ένας καλός διπλωμάτης, απάντησε πως πρέπει να είναι ευρυμαθής, αφοσιωμένος στην πατρίδα του, να γνωρίζει καλά Ιστορία και να «πιάνει» την ψυχολογία εκείνου που κάθεται στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού. Ηταν σαν να περιέγραφε τον εαυτό του. Γεννημένος το 1950 στην ΕΣΣΔ, σπούδασε στη Μέκκα της ρωσικής διπλωματίας, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και σιναλεζικά (αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμα στην πρώτη του διπλωματική αποστολή στη Σρι Λάνκα), αλλά μιλά σπάνια για την προσωπική του ζωή και ακόμα σπανιότερα για τις προσωπικές του απόψεις.
» ΕΧΟΝΤΑΣ ΖΗΣΕΙ 15 χρόνια στη Νέα Υόρκη ως μέλος της ρωσικής διπλωματίας στον ΟΗΕ, με κόρη σπουδασμένη στο φημισμένο Columbia, έμαθε να κινείται με άνεση στη Δύση. Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν, εκτός από τον υψηλό επαγγελματισμό και την ευρυμάθειά του, την αίσθηση του χιούμορ και της λεπτής ειρωνείας, που σπάνια συναντάς στον στενό κύκλο του Πούτιν.
» ΟΤΑΝ ΤΟ 2017, ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, είπε σε δημοσιογράφους πως «δεν μπορείς να χορέψεις τανγκό με τον Λαβρόφ, γιατί δεν τον αφήνουν να χορέψει», εννοώντας πως ο μόνος που κάνει τις κινήσεις είναι ο Ρώσος πρόεδρος, ο Λαβρόφ απάντησε κοροϊδευτικά: «Και η μαμά μου δεν με άφηνε να χορέψω με αγόρια». Και μετά, σταματώντας να χαμογελά, είπε: «Αλλά αν (ο Τίλερσον) νιώθει ότι δεν μπορεί να χορέψει καθόλου, εδώ είμαστε να του μάθουμε μερικά διπλωματικά βήματα. Καινούργιος είναι, θα μάθει».
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr