Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ολοι συζητούν για τις δυσκολίες στην οικονομία, ωστόσο σε σχέση με την περίοδο των Μνημονίων υπάρχουν σημαντικές διαφορές που επιτρέπουν πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για το μέλλον.
Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης ούτε ο «δοκιμαστικός σωλήνας» για πειράματα στην ευρωζώνη. Η κρίση είναι παγκόσμια, όλες οι χώρες της ευρωζώνης δοκιμάζονται σκληρά, από τη Γαλλία του φιλελεύθερου Μακρόν μέχρι την Ισπανία της συμμαχίας Σοσιαλιστών-Αριστεράς και τη Γερμανία του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλιστών.
Η ύφεση χτυπά χωρίς διακρίσεις, στη χώρα μας θα ανακοινωθούν την προσεχή Πέμπτη τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του έτους και υπάρχει ελπίδα ότι στο εξάμηνο η μείωση του ΑΕΠ θα παραμείνει σε μονοψήφια επίπεδα. Ταυτόχρονα τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα να μπορεί το Δημόσιο να δανείζεται με μηδενικά επιτόκια, ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπο με δημοσιονομική ασφυξία.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η κρίση του κορονοϊού χτυπά, κυρίως, τον τουριστικό τομέα, που δεν είχε πληγεί ιδιαίτερα ή τουλάχιστον όσο άλλοι κλάδοι της οικονομίας, κατά την περίοδο των Μνημονίων. Οι επιχειρήσεις του τουρισμού περνούν δύσκολες καταστάσεις, όμως έχουν αποθέματα δυνάμεων, ώστε να ξεπεράσουν τη φετινή κακή σεζόν. Ηδη το κράτος έχει διαθέσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα της παραγωγής, ενώ τα μέτρα αναμένεται να επεκταθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, με την ελπίδα ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο προς διάθεση στις αρχές του 2021 αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα για την οικονομία και την κοινωνία.
Ολα αυτά όμως είναι μέτρα άμυνας, καλώς ελήφθησαν γιατί ήταν απαραίτητα για να μείνει ζωντανή η παραγωγική βάση της χώρας, αλλά και να διατηρηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η αύξηση των καταθέσεων συνεχίσθηκε και τον Ιούλιο. Ωστόσο, η πολιτική της κυβέρνησης θα κριθεί όταν δοθεί το σήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και όλες οι χώρες θα τρέξουν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει ξανά πίσω στην κούρσα του διεθνούς ανταγωνισμού, ήδη χάσαμε πολλά με τους τυχοδιωκτισμούς του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν γυρίσαμε στην ύφεση ενώ ο υπόλοιπος κόσμος σημείωνε αναπτυξιακά άλματα, το Μαξίμου οφείλει να έχει έτοιμο το σχέδιο δράσης για την ανάκαμψη. Σε αυτό το πεδίο θα δοκιμασθούν οι πολιτικές, χωρίς να επιτρέπονται ολιγωρίες ή γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Οι πολίτες κατανοούν τις δυσκολίες, αλλά δεν θα δεχθούν επανάληψη λαθών.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr