Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Δημιουργείτε σχολεία all inclusive, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών μαζί», ήταν η βασική κατηγορία που απηύθυνε ο κ. Φίλης, τονίζοντας το στοιχείο που μάλλον είναι το δυνατό σημείο του νομοσχεδίου. Τα ιδιωτικά σχολεία θα ακολουθούν πιστά το ωρολόγιο πρόγραμμα που θέτει το υπουργείο και θα μπορούν να ενισχύουν τη διδασκαλία τους με μαθήματα ξένων γλωσσών, πληροφορικής ή άλλων γνωστικών αντικειμένων που κρίνουν απαραίτητα για τους μαθητές τους. Μακάρι να είχαμε σχολεία all inclusive και στη δημόσια εκπαίδευση ώστε οι γονείς να πάψουν να πληρώνουν φροντιστήρια για μαθήματα ή ξένες γλώσσες και η «δωρεάν Παιδεία» να μην καταντά ανέκδοτο για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση για το υπουργείο Παιδείας.
Ξεπερνούμε το γεγονός ότι την ιδιωτική εκπαίδευση προτιμούν για τα παιδιά τους και τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους, είναι γνωστό ότι ο αγώνας δίνεται πάντα για τους «άλλους». Εντούτοις, με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή δίνονται περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας στα σχολεία προκειμένου να μπορούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους μαθητές τους με αξιολόγηση δομών και καθηγητών, χωρίς να χάνει το κράτος τον αποφασιστικό του ρόλο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους.
Επί ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε ο νόμος του συνδικαλιστή, όλα πέρασαν υπό ασφυκτικό έλεγχο, ακόμη και η τοποθέτηση υποδιευθυντή σε ιδιωτικό σχολείο έπρεπε να περάσει από περιφερειακό συμβούλιο εκπαίδευσης, με ισορροπίες που πολλές φορές είχαν κομματικό χρώμα. Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνονται με το νομοσχέδιο, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι ότι στα ιδιωτικά σχολεία δεν λειτουργεί στην πράξη η έννοια της αξιολόγησης. Οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται αρχικά με μία διετή σύμβαση, δίκην δοκιμαστικής περιόδου, και μετά τον τρίτο χρόνο ουσιαστικά αποκτούν χαρακτηριστικά μονιμότητας. Μα είναι «λειτουργοί» οι καθηγητές και όχι υπάλληλοι, αντιτείνει ο Φίλης και έχει δίκιο. Ομως, λειτουργοί είναι και οι γιατροί που δουλεύουν σε κλινικές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κλινικάρχης δεν μπορεί να διακόψει τη σύμβασή τους. Επιπλέον, κανένας ιδιοκτήτης ιδιωτικού σχολείου δεν θα ήθελε να τερματίσει τη συνεργασία του με έναν καλό εκπαιδευτικό, οι υπηρεσίες Παιδείας είναι εντάσεως ανθρώπινου δυναμικού, οι ποιοτικοί καθηγητές είναι δυσεύρετοι.
Με το νομοσχέδιο οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα μπορούν να έχουν πρόσθετα εισοδήματα από την ενισχυτική διδασκαλία ή από φροντιστήρια και κατ’ οίκον μαθήματα, τα οποία πλέον θα επιτρέπονται, οι ευκαιρίες απασχόλησης διευρύνονται.
Ο φιλελεύθερος χαρακτήρας των διατάξεων ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει τα πάντα να περνούν από το κόμμα-κράτος.
Αυτό που πρέπει να γίνει από το υπουργείο Παιδείας είναι να ξεκινήσει η αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων με αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας τους, μακριά από συντεχνιακές συμπεριφορές που τα κρατούν δέσμια στη μετριότητα, όπως προκύπτει από τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών στις διεθνείς έρευνες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κλείσει την «ψαλίδα» μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων υποβαθμίζοντας τα πρώτα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να ακολουθήσει την αντίθετη οδό, να κάνει τα δημόσια σχολεία πυρήνα της εκπαίδευσης μεταφέροντας αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αξιολογώντας δομές και καθηγητές, ενισχύοντας τα επαγγελματικά λύκεια και προτάσσοντας τη μόρφωση από την αποστήθιση. All inclusive δηλαδή, μήπως γλιτώσουν οι γονείς και κάποιο λογαριασμό από τα φροντιστήρια της δωρεάν Παιδείας.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης λύνει τα χέρια του πρωθυπουργού για να υλοποιήσει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο ανασχηματισμός θα είναι περισσότερο «δομών» και λιγότερο προσώπων, σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας ότι βασικό μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι να δημιουργήσει ένα ευέλικτο Υπουργικό Συμβούλιο, περιορίζοντας τις συναρμοδιότητες, που είναι η πηγή της ακινησίας, με βασικό προσανατολισμό την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και την εφαρμογή ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ θα αναβαθμισθούν και υφυπουργοί που διακρίθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας. Σε ό,τι αφορά το χρόνο των ανακοινώσεων, μπορεί να είναι από την προσεχή εβδομάδα μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Η έκπληξη θα είναι ένα πρόσωπο με τεχνοκρατικό προφίλ που θα αναλάβει καίριο πόστο στον στρατηγικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr