Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Οι αντίπαλοί της φυσικά μοχθούν για το αντίθετο. «Τουλάχιστον 108 εκατομμύρια Κινέζοι ξαναμπήκαν σε καραντίνα ύστερα από την εμφάνιση νέων εστιών σε διάφορες επαρχίες», ισχυρίστηκε το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ντόπιες πηγές. Το δημοσίευμα «έσκασε» παραμονές της γενικής συνέλευσης του ΠΟΥ, ενός προνομιακού γηπέδου του Πεκίνου.
Την ώρα που ο Τραμπ απειλεί να τινάξει τον ΠΟΥ στον αέρα, ο Σι Τζινπίνγκ εμφανίζεται σαν «καλός πλανητάρχης της επιδημίας», τάζοντας δωρεάν εμβόλια σε όλο τον κόσμο, διαγραφές χρέους στις φτωχές χώρες και δωρεάν κινεζική βοήθεια στις φτωχότερες. Ομως μεγάλη μερίδα του αγγλοσαξονικού (και του γαλλικού) Τύπου κόλλησε στα «108 εκατομμύρια».
«Αποκλείεται τόσοι άνθρωποι να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους», είπε ο ανταποκριτής της «Monde» στην Κίνα, Φρεντερίκ Λεμέτρ. Για να κατασκευάσει αυτόν τον αριθμό, το Bloomberg «τσουβάλιασε» αυθαίρετα τους κατοίκους τριών κινεζικών επαρχιών (Τζιλίν, Λιαονίνγκ, Χεϊλονγκτζιάνγκ) στα βορειοανατολικά σύνορα με Ρωσία-Β. Κορέα, σε κάποιες πόλεις των οποίων εμφανίστηκαν πράγματι επιδημικά clusters. Προσθέτοντας κι ένα κομμάτι της Εσωτερικής Μογγολίας, βγήκε ο μαγικός αριθμός «108 εκατομμύρια».
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ο Γάλλος ανταποκριτής δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι Κινέζοι βρίσκονται σε μερικό lockdown, καθώς τα μέτρα ποικίλλουν από πόλη σε πόλη. Η αλήθεια είναι ότι στο Τζιλίν και στο Χαμπίν υπάρχουν περιορισμοί που θυμίζουν Ουχάν, αλλά με τα κρούσματα να περιορίζονται σε μερικές δεκάδες την ημέρα. Λένε ότι το μεγαλύτερο θύμα των πολέμων είναι η αλήθεια.
Οπως στις περισσότερες περιπτώσεις, ίσως βρίσκεται κι εδώ κάπου στη μέση. Με εμφανή τάση, όμως, προς την κινεζική πλευρά.
Από την έντυπη έκδοση