Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Τα προσκυνήματα της Μέκκας και της Μεδίνας θα παραμείνουν κλειστά για όλο το μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκίνησε χθες με ανάμικτα συναισθήματα για τους 1,8 δισεκατομμύρια πιστούς της δεύτερης θρησκείας του πλανήτη.
Ολα τα μουσουλμανικά κράτη της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας έχουν λάβει περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, όμως αρκετά εξ αυτών μπήκαν στον πειρασμό να τα χαλαρώσουν. Το Πακιστάν μάλιστα παίζει με τη φωτιά, καθώς επέτρεψε τις προσευχές στα τζαμιά υπό τον όρο οι πιστοί να βρίσκονται… 1,5 μέτρο ο ένας από τον άλλο. Οι γιατροί της χώρας ήδη τραβάνε τα μαλλιά τους.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατήρησαν το λατρευτικό lockdown επιτρέποντας το άνοιγμα κάποιων μικρών αγορών, ενώ στο Ιράν ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει τις ομαδικές προσευχές. Προτροπή για νηστεία και προσευχή από το σπίτι απεύθυναν και ο θρησκευτικές αρχές της Ινδονησίας, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας του κόσμου.
Εκεί μάλιστα ενισχύθηκε η απαγόρευση ταξιδιών από επαρχία σε επαρχία. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν θα πάω στο τζαμί. Ομως πρέπει να υπακούσουμε στους κανόνες κοινωνικής απόστασης για την προστασία της ζωής μας», δήλωσε ο αρχι-ιμάμης του μαλαισιανού κρατιδίου Κελεντάν, ακυρώνοντας τις δημόσιες προσευχές και τα παραδοσιακά οικογενειακά γεύματα.
«Ιού ελαύνοντος πάσα νηστεία παυσάτω», ισχύει στην περίπτωση του 32χρονου χειρουργού από το Μπρονξ, δρ Αχμέντ Χοζάιν: «Νηστεύω από παιδί και θα προσπαθήσω να το τηρήσω και τώρα. Αν χρειαστεί όμως θα σπάσω τη νηστεία», τόνισε ο νεαρός μουσουλμάνος γιατρός, που επιβλέπει περίπου δεκαπενταριά βαριά ασθενείς με Covid-19.
Από την έντυπη έκδοση