Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Πρόκειται για επτά κράτη που απέκρουσαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας και προετοιμάζονται για μια σταδιακή μετάβαση σε μερική κανονικότητα, αλλά και για το δεύτερο comeback του νέου ιού. Χθες, ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με τους έξι ομολόγους του μέσω τηλεδιάσκεψης και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, δόθηκε έμφαση στις πρακτικές που περιόρισαν την επιδημία και στις στρατηγικές που εξετάζει κάθε χώρα εφεξής.
Η Τσεχία, για παράδειγμα, επέτρεψε τα υπαίθρια αθλήματα από τις 7 Απριλίου, η Αυστρία άνοιξε μικρότερα καταστήματα και κέντρα κηπουρικής, η Δανία ξεκίνησε από νηπιαγωγεία και δημοτικά. Η Νέα Ζηλανδία προχωρά με τη σειρά της σε μερική και ελεγχόμενη άρση, παρόλο που τώρα μπαίνει στο χειμώνα του νοτίου ημισφαιρίου. Αυτό το τελευταίο μάλιστα δείχνει και το εύρος των τεράστιων διαφοροποιήσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Που σημαίνει ότι, αν εξαιρέσουμε τη θεραπεία όταν και όποτε βρεθεί, δεν υπάρχει κοινός μπούσουλας αντίδρασης παρά μόνο κοινή λογική.
Η αίσθηση ότι κάθε χώρα κάνει τα δικά της «πειράματα» (αδόκιμη ίσως η λέξη, αλλά χαρακτηριστική για τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία πλέει ο πλανήτης) είναι διάχυτη. Και πράγματι, πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Δεν είναι μόνο τα εθνικά συστήματα Υγείας που δοκιμάζονται, αλλά και η οργάνωση κάθε κοινωνίας ξεχωριστά, ακόμα και η γεωγραφική θέση που έχει η χώρα.
Από τους χώρους πρασίνου που διαθέτει -ή δεν διαθέτει- μέχρι τα τετραγωνικά μέτρα που απλώνονται -ή στριμώχνονται- οι σχολικές αίθουσες, τις τεχνολογικές επιδεξιότητες -ή αδεξιότητες- των κατοίκων της, τον αριθμό των ηλικιωμένων που συμβιούν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους έως το βαθμό ηλιοφάνειας ή υγρασίας που έχουν και το πόσο διαρκεί το φως και το σκοτάδι.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένας λόγος σύγκρισης ή μίμησης αποφάσεων που λαμβάνουν οι άλλες κυβερνήσεις για τη σταδιακή άρση αναστολής των περιοριστικών μέτρων, όπως φωνάζουν οι «ειδήμονες» του Διαδικτύου. Είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να χωρέσει σε medium όταν είναι προορισμένος για extra large.
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πανδημία με τον καλύτερο τρόπο, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, επειδή από την αρχή προέταξε τον άνθρωπο με λογική και ευαισθησία. Και αυτό αναγνωρίζεται από όλο τον πλανήτη, που ακούει τον πλανητάρχη να μιλά για «ενδοφλέβια χορήγηση απολυμαντικού»…
Από την έντυπη έκδοση
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου