Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Ομως, δεν έχουν τόση σημασία οι προβλέψεις του ΔΝΤ, αλλά η πραγματικότητα: Μπορεί να μην μας αρέσει το γεγονός ότι ο κ. Τόμσεν μάς βάζει στην κατηγορία των χωρών που θα πληγούν παραπάνω από άλλες στην κρίση, αλλά δεν είναι ψέματα ότι η οικονομία μας στηρίζεται πολύ περισσότερο στον τουρισμό από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης – και σίγουρα πολύ περισσότερο από τις χώρες του Βορρά, που δεν εστιάζουν στην παροχή υπηρεσιών.
Με την έννοια αυτή, η ελληνική οικονομία είναι από εκείνες που πλήττονται πολύ πιο βαθιά όταν ενσκήψει μία τέτοιου τύπου κρίση: για να μπορέσουν να έλθουν στην Ελλάδα οι Γερμανοί, οι Σουηδοί, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, πρέπει πρώτα από όλα να μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Κάτι που θα είναι αδύνατον το αμέσως προσεχές διάστημα – και πολύ δύσκολο λίγο αργότερα. Κάτι που θα πλήξει τον μαζικό τουρισμό – μιας και μόνον οι γείτονες μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα με το αυτοκίνητό τους και να μπουν σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο, για τα οποία ακόμα δεν υπάρχουν υγειονομικές προδιαγραφές για τις συνθήκες που έχουν προκύψει. Μύλος…
Επομένως, οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αδύναμες για αυτή τη χρονιά – και η καταφυγή στον εσωτερικό τουρισμό είναι μεν αναπόφευκτη, αλλά δεν έχει σε καμία περίπτωση δυναμική αναπλήρωσης των τουριστικών εσόδων. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι δεν μιλούμε για μερικές εκατοντάδες μεγάλων ξενοδοχείων, αλλά για ένα ολόκληρο οικονομικό πλέγμα από το οποίο εξαρτάται το βιοτικό επίπεδο εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η ζοφερή εικόνα; Μόνον αν η βιομηχανία της Υγείας μπορούσε να βρει εγκαίρως αξιόπιστα, γρήγορα τεστ, που θα έδιναν τη δυνατότητα της επανεκκίνησης των αεροπορικών μετακινήσεων χωρίς το φόβο της επιδημίας. Ή μία «εξαφάνιση» του ιού με την έλευση του καλοκαιριού. Αλλά οι ειδικοί δεν είναι τόσο αισιόδοξοι…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου