Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τότε βρισκόμασταν ένα βήμα από την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει με βάση το e-mail Χαρδούβελη, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που ξεκινούσε τον Φεβρουάριο του 2015 και ταυτόχρονα θα αποκτούσε προληπτική πιστωτική γραμμή για πλήρη πρόσβαση στις αγορές.
Ομως ο κ. Τσίπρας βιαζόταν να ανέβει στην εξουσία και «παραμύθιαζε» τους πάντες ότι θα έθετε σε εφαρμογή το κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που θα καταργούσε τη λιτότητα και το οποίο δεν θα μπορούσε ούτε μία στο εκατομμύριο να απορρίψει η Μέρκελ.
Οι δανειστές, διαβλέποντας τις πολιτικές εξελίξεις, κατέβασαν τα μολύβια και περίμεναν το νικητή των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 με τα γνωστά αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες. Ο Τσίπρας υπέγραψε μέσα σε 17 ώρες το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ήταν και το επαχθέστερο, γιατί λίγους μήνες νωρίτερα ήταν αχρείαστο και τώρα εγκαλεί τη Ν.Δ. ότι επιδιώκει τέταρτο!
Πρόκειται για έναν ακόμη παραλογισμό, εκτός εάν πιστέψουμε ότι τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν τις κάνουν ο Τσακαλώτος και η Αχτσιόγλου, αλλά ο Σταϊκούρας και ο Βρούτσης.
Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε αδιέξοδο και επιχειρεί να κατασκευάσει εχθρούς, αλλά πλέον τον έχουν καταλάβει όλοι. Οταν για παράδειγμα απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα είπε ότι «το σχέδιο του Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο για να φέρει αυτός ένα ακόμη Μνημόνιο, ρίχνοντας ως συνήθως τις ευθύνες στους άλλους», οι πολίτες κατάλαβαν ότι ο πραγματικός σαμποτέρ ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για να φέρει Μνημόνιο κατηγορώντας τους προηγούμενους.
Εάν ο πρωθυπουργός ενδιαφερόταν πραγματικά να μη χάσει η χώρα «το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης και της εξόδου της οικονομίας στις αγορές», δεν θα προκαλούσε πρόωρες εκλογές το 2015, γιατί τότε τα είχαμε.
Mέρκελ και Νετανιάχου
Οσο για το τέταρτο Μνημόνιο, εάν τελικώς προκύψει για την οικονομία, υπεύθυνος θα είναι αποκλειστικά ο Τσίπρας, που καθυστέρησε επί ένα χρόνο να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση και να προχωρήσει τις αλλαγές που έχει ψηφίσει η συμπολίτευση.
Ολα τα άλλα είναι για εσωκομματική κατανάλωση.
ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΒΑΡΑΚΗ
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης απέρριψαν το αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθεί ο Αρης Δαβαράκης, ο οποίος έχει αποκαλύψει ότι ελάμβανε μαζί με το συνεργάτη του 1.500 ευρώ μηνιαίως από το γραφείο του Νίκου Παππά για τη λειτουργία ενός portal που ήταν φιλικό στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί το αντικείμενο της Επιτροπής να μην έχει ευθεία σύνδεση με το θέμα Δαβαράκη, ωστόσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να μη δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις. Ας το κάνει στην Ολομέλεια ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς.
ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3 ΔΙΣ. ΜΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο κατά 3 δισεκατομμύρια έναντι του στόχου για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Ομως το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής. Οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι των στόχων, ενώ τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 920 εκατομμύρια λόγω της υπερφορολόγησης. Το κράτος μαζεύει χρήματα από την ιδιωτική οικονομία και τα συσσωρεύει στα κρατικά ταμεία στραγγαλίζοντας την αγορά. Η τακτική αυτή δημιουργεί πρόσκαιρα πλεονάσματα, αλλά υπονομεύει τα έσοδα της επόμενης χρονιάς.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου