Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ΔΕΗ όπως και οι περισσότερες ΔΕΚΟ είδαν τα οικονομικά τους να επιδεινώνονται δραματικά στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση Τσίπρα διοίκησε τις δημόσιες επιχειρήσεις με λογικές της δεκαετίας του ’80. Εδωσε τα κλειδιά στους συνδικαλιστές, θεώρησε ότι οι ΔΕΚΟ λειτουργούν ως μονοπώλια και αδιαφόρησε για την ανάγκη να υλοποιηθούν σοβαρά επενδυτικά σχέδια.
Για παράδειγμα η ΔΕΗ το 2014 είχε μικρή κερδοφορία αλλά το 2018 οι ζημίες ξεπερνούσαν τα 500 εκατ. και το 2019 ήταν αμφίβολη η συνέχιση της λειτουργίας της. Οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας ανησυχούν για την επόμενη μέρα στην περιοχή τους καθώς οι νομοί Κοζάνης και Φλώρινας έχουν συνδεθεί με τις μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ένα επενδυτικό σχέδιο το οποίο θα οδηγήσει τη Δυτική Μακεδονία σε μια νέα παραγωγική φάση απεξαρτημένη απ’ τον λιγνίτη.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει επενδύσεις στην περιοχή που θα κάνουν το Ελληνικό να φαίνεται μικρό. Τα σχέδια πρέπει να εξειδικευθούν και να αναλυθούν στους πολίτες. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ΔΕΗ μπορεί να λειτουργεί με τον λιγνίτη. Το πλεονέκτημα του φθηνού λιγνίτη των περασμένων δεκαετιών δεν ισχύει πλέον. Η επιχείρηση πληρώνει δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατ. ευρώ ποινές λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος που προκαλεί η καύση λιγνίτη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδιαφόρησε πλήρως για το μέλλον της ΔΕΗ. Υποτάχθηκε στη θέληση ορισμένων συνδικαλιστών που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα ενώ προχώρησε σε μια παράλογη οικονομικά πρωτοβουλία. Κατασκεύασε μια νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα επενδύοντας 1,4 δισ. ευρώ όταν πλέον η παραγωγή ενέργειας από αυτό το καύσιμο δεν είναι ανταγωνιστική. Αντίθετα, άλλοι ιδιωτικοί όμιλοι επένδυσαν σε μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο εξασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Για τον λόγο αυτό την περασμένη άνοιξη όταν η ΔΕΗ επιχείρησε να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες δεν βρέθηκε ούτε ένας αγοραστής. Και όμως. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν τώρα για ξεπουλήματα όταν κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει λιγνιτικές μονάδες δίνοντας έστω και ένα ευρώ αλλά και όταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είχε βυθιστεί 80% τα προηγούμενα χρόνια.
Η νέα κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα προκειμένου η ΔΕΗ να μπει σε μία φάση οικονομικής σταθερότητας. Η διοίκηση της επιχείρησης ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και εξορθολογισμού της λειτουργίας της εταιρίας. Η ΔΕΗ πρέπει να μπει στην πράσινη ενέργεια που σήμερα είναι πραγματικά ουραγός και ταυτόχρονα να περιορίσει τις ρυπογόνες μονάδες που συσσωρεύουν οικονομικά βάρη και προκαλούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας εύλογα ανησυχούν για το πώς θα μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη όταν πάψουν να λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες. Ομως η απολιγνιτοποίηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.
Εάν η ΔΕΗ δεν αλλάξει ρότα το πρόβλημα θα είναι μεγάλο όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για την εθνική οικονομία. Η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο για την τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας και ταυτόχρονα να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ με «πράσινες» μονάδες ώστε η επιχείρηση να μην οδηγηθεί στο λουκέτο, όπως προδιαγραφόταν η τύχη της με τις εγκληματικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση