Η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Ερντογάν για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, ενώ η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία το πολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
Σε αυτό το δύσκολο διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με πνεύμα ενότητας αλλά και επαγρύπνησης. Η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή με διεθνείς συμμαχίες και υποστήριξη των βασικών παικτών της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, είναι αδιαμφισβήτητη η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη σημερινή συνάντηση των δύο πολιτικών ηγετών στο Οβάλ γραφείο.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει καταδικάσει το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης όταν μάλιστα ο εμφύλιος μαίνεται στη Λιβύη και οι δυνάμεις του Χαφτάρ, που επίσης είχε απορρίψει τη συμφωνία του Ερντογάν, κερδίζουν διαρκώς έδαφος.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στον κ. Τραμπ τους κινδύνους που δημιουργεί για τη Μεσόγειο η παράνομη συμπεριφορά της Αγκυρας και θα τονίσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας προκειμένου να καταστήσει σαφές τις ελληνικές θέσεις και να ενισχύσει τις διεθνείς της συμμαχίες. Ο κ. Τραμπ έχει δείξει ότι είναι απρόβλεπτος στις κινήσεις του, αλλά η Ελλάδα σε μία περίοδο διεθνών αναταράξεων παραμένει βασική πηγή σταθερότητας για τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.
Η χώρα μας απομόνωσε διπλωματικά τον Ερντογάν και έχει αναπτύξει κοινές θέσεις με δυνάμεις που έχουν λόγο στην περιοχή όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και βέβαια η Κύπρος. Οι τουρκικές παρανομίες θα αντιμετωπισθούν με σύνεση και ομοψυχία, όπως συμβαίνει πάντα σε περιόδους έντασης, όπως η τρέχουσα.
Από την έντυπη έκδοση